U trendu

Nacionalni javni radio SAD gasi nalog na Tviteru

VAŠINGTON – Američki Nacionalni javni radio (NPR) saopštio je danas da će ugastii nalog na Tviteru, nakon što je ta društvena mreža na nalogu radija dodala takozvani disklejmer, kojim se NPR opisuje kao „medij povezan sa državom“.

Kako navodi AP, ta oznaka stavlja se pored medija koji su uglavnom pod kontrolom autoritarnih vlada, kao što su Rusija i Kina, ili medija koji su bliski vlastima, a Tviter je kasnije promenio tu oznaku i naveo da je reč o „mediju koji finansira vlada“.

NPR je u saopštenju naveo da više neće biti aktivan na Tviteru jer ta platforma „preduzima radnje koje potkopavaju naš kredibilitet lažno implicirajuću da nismo uređivački nezavisni“.

Portparolka NPR Izabel Lara rekla je da novinari, zaposleni i članice NPR-a mogu sami da odluče da li žele da nastave da koriste platformu, a agencija navodi da novinari NPR-a nisu dobili etiketu da ih „finansira vlada“ i dodaje – barem ne još.

NPR prima finansijska sredstva od vlade SAD kroz grantove od saveznih agencija i odeljenja, zajedno sa Korporacijom za javno emitovanje, za šta navode da to čini manje od jedan odsto godišnjeg operativnog budžeta NPR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.