U trendu

Nacrt Zakona o suprotstavljanju stranim sankcijama pred kineskim Kongresom

Potpredsednik Odbora za ustav i zakon Svekineskog narodnog kongresa Šen Čunja predstavio je najvišem zakonodavnom telu nacrt Zakona o suprotstavljanju stranim sankcijama protiv Kine, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Tokom rasprave pojedini poslanici Kongresa, članovi Svekineskog narodnog konsultativnog saveta iznosili su mišljenja i sugestije, navodeći da je neophodno da država formuliše poseban zakon protiv stranih sankcija koji će pružiti snažnu pravnu podršku i garanciju za borbu protiv diskriminatornih mera stranih država.

CMG navodi da su „neke zapadne zemlje… zbog potreba za političkim manipulacijama i ideoloških predrasuda, služile raznim izgovorima kao što su Sindjijang i Hongkong za širenje glasina, kleveta i suzbijanje Kine, posebno kršeći medjunarodno pravo i osnovne norme medjunarodnih odnosa“ i uvele sankcije „relevantnim kineskim državnim agencijama, organizacijama i osoblju grubo se mešajući u unutrašnje poslove Kine“.

Usvajanje zakona jedna je od najavljenih protivmera koje je najavila kineska vlada kako bi zaštitila nacionalni suverenitet, dostojanstvo i suštinske interese.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.