U trendu

NADA: Incko zakonom zabranjuje istinu

BEOGRAD – Koalicija NADA (POKS-DŠ i 19 Udruženja građana) danas je najoštrije osudila kontroverzan zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koji je, kako ističu, na silu nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovininu Valentin Icko.

„U naučnom radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, naučno je dokazano da genocida nije bilo“, istakao je Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije.

On je ukazao da će taj Izveštaj i zvanično biti prezentovan javnosti u ponedeljak, navodi se u saopštenju Koalicije NADA.

„Smatramo da Icko nije smeo da nameće Zakon, koji za negiranje takvog naučno neutemeljenog genocida predviđa čak i zatvorske kazne“, rekao je Jovanović.

Njegov koalicioni partner, predsednik POKS, Žika Gojković smatra, da povodom ovakvog ponašanja visokog predstavnika Icka treba da reaguje naše Ministarstvo spoljnih poslova.

„Obzirom da je Srbija posredovala da se postigne mir u Bosni i Hercegovini 1995. godine i jedna je od potpisnica Dejtonskog sporazuma, na ovakvo ponašanje Icka, naša država treba i zvanično da reaguje, ocenio je on.

Gojković je podsetio i da je švedski profesor Univerziteta Upsala, Šel Manguson ranije naučno dokazao da bošnjačkom narodu nije pretilo uništenje tokom ratova devedesetih, odnosno da nije bilo genocida u Srebrenici, kao i da je svojim presudama Haški tribunal doprineo obezvređivanju Holokausta i drugih stvarnih genocida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar