U trendu

Nagrađivani američki novinar: Bajden lično naredio miniranje Severnog toka 2

MOSKVA – Američki istraživački novinar Simor Herš saopštio je danas da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe „Baltops“.

Kako navodi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden.

Prema Heršu, Bajden je to učinio devet meseci nakon razgovora sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbednošću, Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

TAŠ navodi da je Bela kuća kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

„Ovo je potpuna laž i fikcija“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za „Njujorker“ i „Njujork tajms“, a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

Kompanija Nord Strim AG, koja je izgradila Severni tok 2, izvestila je 27. septembra da su gasovodi Severni tok 1 i 2 pretrpeli nepopravljivu štetu.

Švedski seizmolozi su kasnije objavili da su 26. septembra zabeležene dve eksplozije duž gasovoda Severni tok, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske i Danske u Baltičkom moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar