U trendu

Najgora američka noćna mora u vezi sa Rusijom i Kinom

Američki mediji upozorili su na ranjivost baza SAD od mogućih napada Rusije i Kine.
„U budućim ratovima nove tehnologije mogu omogućiti velikim rivalskim silama, poput Kine i Rusije, da izvrše precizne i razorne napade na vojne baze i logističke mreže Sjedinjenih Država, čak i one unutar same SAD“, upozorava autor članka u američkom listu „Foreign Policy“.

U članku se navodi da napredak u oblasti vazduhoplovstva, robotike, mašinstva, 3D štampanja i nanomaterijala omogućava stvaranje novih vrsta raketa i bespilotnih letelica.

„One se mogu lansirati diskretno i preletati velike udaljenosti“, dodaje autor Majkl Beklej.

Novinar primećuje da nove hipersonične rakete, na primer, kombinuju brzinu i domet balističkih projektila sa okretnošću i tačnošću krstarećih raketa.

„Rasprostranjenost ovih tehnologija učiniće zastarelim trenutnu odbrambenu moć Amerike“, kaže autor i dodaje da bi američka vojska imala problema da brzo odgovori na moguće napade Kine i Rusije. Prema Bekleju, većina američkih baza ima malo ili nimalo raketnih odbrambenih sistema ili ojačanih skloništa.

„Ova publikacija potpiruje stare strahove SAD“, kaže Jana Leksiutina, profesorka na na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i doktorka političkih nauka.

„Dugo je jedan od ciljeva spoljne politike SAD bio da se spreči savezništvo između Rusije i Kine. Najgora noćna mora koju ljudi koji planiraju spoljnu politiku SAD mogu da zamisle je formiranje saveza između Rusije i Kine“, kaže ona za Sputnjik.

Leksiutinova ističe da su Amerikanci prilično zabrinuti zbog mogućeg zbližavanja Rusije i Kine. A što su bliže, to će više članaka ove vrste biti objavljeno.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Ameri! Gospodo KINA I RUSIJA su potpisale preko 20 (DVADESET) vojnih sporazuma .Kinezi isporucuju Rusiji tehnologiju koja ova nema a Rusi njima i jedno i drugo i tehnologiju i gotovo oruzje -IZVOLITE KOPIRAJTE OVOG SE KAUBOJI PLASE !

Napišite komentar