U trendu

Najmanje 216 mrtvih u Malaviju i Mozambiku u naletu ciklona

U novom naletu razornog ciklona Fredi u afričkim državama Malavi i Mozambik stradalo je najmanje 216 osoba i očekuje se da će broj žrtava nastaviti da raste.

Vlasti u Malaviji saopštile su danas da je 199 osoba izgubilo život od kako je ciklon u subotu uveče drugi put pogodio afričko kopno izazvavši poplave i klizišta.

Predsednik Lazarus Čakvera je proglasio vandredno stanje u južnom regionu države i sada opustošenom gradu Blantajr. Sa juga države raseljeno je oko 19.000 stanovnika.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dužarik izjavio je danas da pružanje pomoći stanovnicima onemogućuje nestanak struje i mreže u pogođenim oblastima.

Nije moguće doći do regiona koji su najteže pogođeni tako da se za sada ne zna kolika je šteta.

Vlasti Mozambika danas su saopštile da je širom zemlje poginulo 17 osoba a u priobalnoj provinciji Zambezija uništeno 1.900 kuća. Desetine hiljada ljudi i dalje je skriveno u skloništima.

Fredi će još sutra izazivati ekstremne padavine u centralnom Mozambiku i na jugu Malavija, predviđa meteorološki centar UN.

Ciklon Fredi uočen je prvi put početkom februara u blizini Australije, odakle je prešao ceo južni deo Indijskog okeana. Na dobrom je putu da postane najduži do sada registrovani tropski ciklon.

Meteorološka agencija UN okupila je stručnjake da utvrde da li je Fredi oborio rekord od 31 dana trajanja koji je postavio uragan Džon 1994. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar