U trendu

Najmanje osam mrtvih u sukobima u Tripoliju

Suprotstavljene milicije sukobile su se danas u glavnom gradu Libije, Tripoliju, a u borbama je poginulo najmanje osam pripadnika milicija, saopštila je državna agencija Lana.

U sukobima su na ulice izašli tenkovi i konvoji sa borcima suprotstavljenih grupa. Očevici javljaju da se čula paljba u južnim, centralnim i zapadnim četvrtima Tripolija.

Rivalske milicije bore se za kontrolu nad gradom. Jedna potiče iz Tripolija, dok druge predvode snage iz zapadnog grada Misrate, koje naginju ekstremnoj islamističkoj ideologiji.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju maskirane naoružane muškarce kako se u kamionetima voze ulicama Tripolija.

Libija je zapala u bezvlašće i podele posle rušenja i ubistva dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011. godine. Tripoli je opsednut suprotstavljenim naoružanim grupama nastalim od pobunjenika koji su svrgnuli Gadafija. Gradske četvrti podeljene su izmedju tih naoužanih grupa.

Jedan stanovnik je rekao za AP da su okršaji počeli izmedju pripadnika dve milicije, ali da su se onda proširili kao vatra.

Jedna od zaraćenih grupa, milicija koja se zove Revolucionari Tripolija, optužila je svoje rivale za otmice, ubistva i krijumčarenje migranata. Ta grupa je saopštila da je ubila komandanta rivalske milicije i tri njena borca, kao i da je izgubila jednog od svojih pripadnika.

Crni dim obavija grad kroz koji odjekuju eksplozije a stanovnici su pozvani da ostanu u svojim kućama.

Većina borbi vodila se oko poznatog hotela Riksos, koji je nekad bio sedište odlazećeg parlamenta ali je od tada prelazio iz ruke u ruku raznih milicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.