U trendu

Najmoćnija žena Severne Koreje: Imuna je i na smrtnu kaznu (video)

Sedela je smrtno ozbiljna, okružena ozbiljnim ljudima iz najviše državne vlasti. Mesto na kojem je sedela u prepunom Dvoranskom stadionu Pjongjang, koji prima 20.000 gledalaca, bilo je čak četvrto sleva u odnosu na njenog brata Kima Džong-una. Tako je obeležavanje 25. godišnjice smrti Kima Il-sunga, njihovog dede, postalo svetska vest prvog reda.

Jer, prizor koji je prenela južnokorejska agencija Arirang news mogao je značiti samo jedno; severnokorejski vođa Kim Džong-un je i službeno promovisao svoju mlađu sestru Kim Jo-Džong na jednu od najviših pozicija državnih vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje. Odnosno, Severne Koreje.

Računajući prema mestu na kojem je sedela, svetski mediji objavili su da je Kim Jo-Džong kao članica Politbiroa Kim Il-Džongove pseudo-staljinističke države, unapređena na neku funkciju koja je čini 9. rangiranom osobom u toj zemlji prema moći i ovlašćenjima, prenosi Express.hr.

Scena s obeležavanja 25. godišnjice smrti utemenitelja Severne Koreje zapravo pokazuje da je Kim Jo-Džong postala najmanje 9. najviša zvaničnica Severne Koreje, a lako moguće čak i više od toga.

To sigurno neće biti i kraj njenog uspinjanja prema hijerarhijskom vrhu Severne Koreje, što se slutilo još od 9. marta 2014. godine, kada se po prvi put pojavila u javnosti u društvu svog brata-vladara, dok je ovaj glasao na izborima za Vrhovnu narodnu skupštinu, nacionalni parlament od 687 zastupnika.

I za nju vlasti kriju tačnu godinu rođenja 

Već tada su je imenovali za visoku zvaničnicu Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije. Od tog trenutka mediji, vlade i obaveštajne službe pratili su svaki korak Kim Jo-Džong, beležili njeno sve češće pojavljivanje uz brata i pokušavali da rekonstruišu njihov odnos i njenu prošlost, što je ponekad bilo jako teško, ako ne u nekim trenucima i nemoguće.

Isto kao što je slučaj s Kimom Džong-unom, ni za nju nije sasvim sigurno koje godine je rođena. Za vođu iz Pjongjanga pretpostavlja se da je rođen 1983., premda se službeno vodi kao da je 1982 godište.

Navodno je reč o tome da su državne vlasti, još u doba vladavine njihovog oca Kima Džong-ila, na taj način htele da našteluju okruglih 70 godina od rođenja Kima Il-sunga, njegovog dede, i tačno 40 godina od rođenja Kima Džong-ila. Jeda od svedoka da je u pitanju prevara, je i prijatelj aktuelnog vođe, legendarni veteran NBA-a Denis Rodman.

A Kim Jo-Džong? Ona je treće i najmlađe dete pokojnog vođe Kima Džong-ila i njegove supruge, takođe pokojne Ko Džong-hui. I današnji vrhovni vođa i Kim Džong-chul, njihov najstariji brat, odrastali su u priličnoj izolaciji, bez dece koja bi im bila prijatelji, bez mogućnosti da se druže, čak niti sa starijim polubratom i polusestrom.

Uostalom, veruje se da je Kim Džong-un pre dve godine u atentatu likvidirao najstarijeg polubrata Kima Džong-nama. U takvoj porodici to je značilo da je Kim Jo-Džong, iako ćerka tadašnjeg vladara Severne Koreje, zapravo jedna od najusamljenijih osoba u toj zemlji.

Bila je premala da bi se igrala s braćom, od kojih je mlađa šest ili sedam odnosno četiri ili pet godina, a tek kad su njih dvojicu poslali na školovanje u inostranstvo, privremeno je izgubila sve iole bliske kontakte s ljudima približno svojih godina. To se ioak promenilo tokom zajedničkog školovanja u Švajcarskoj od 1996. do 2000., kao i posle povratka u Severnu Koreju, gde je upisala prvo Kim Il-sungovu vojnu akademiju, a potom i računarske nauke na Kim Il-sungovom univerzitetu.

Nekoliko godina spoljni svet o njoj nije znao skoro ništa, osim da postoji, a onda su je obaveštajni krugovi prvi put uočili 2010., kada je imala 22 godine. Sedela je odmah do olečne sekretarice svog oca na 3. konferenciji Radničke partije Koreje i to je značilo da na tu devojku itekako treba računati u budućnosti.

Sledeći put svet ju je ugledao 2011. dok je uz svog brata ispraćala preminulog oca na poslednji počinak. A onda, 2012., konačno je počelo. Kamere državne televizije prikazale su je uz svog brata kako prati vojne vežbe, i to u svojstvu osobe zadužene za organizovanje putovanja svog brata, odnosno vođe nacije, a sve to u sklopu tadašnjeg Komiteta za nacionalnu obranu.

Pola godine otkako su je kamere snimile u pratnji brata na izborima za parlament, spekulisalo se čak i o tome da je nakratko preuzela bratove državne dužnosti i ovlašćenja dok je ovaj bio sprečen da drži naciju pod čvrstom kontrolom jer je morao na operaciju.

On samo za njene ruke zna da ne nose otrov 

Odmah potom službeno je imenovana za zamenicu, a pola godine kasnije i za direktorku Ministarstva za propagandu i agitaciju. Drugim rečima, od 2015. nju su stanovnici Severne Koreje na nacionalnoj televiziji gledali tek nešto manje redovno nego njenog brata. U maju 2015. obaveštajni krugovi saznali su da je pred porođajem, ali nije sa sigurnošću bilo jasno ko bi mogao da bude otac, da li neki od kolega sa studija ili neko s vojne akademije.

Kimova mlađa sestra, kao glavna osoba u zemlji za uveravanje nacije da živi odlično i da nema veće i slavnije nacije od njihove, na Zapadu je te godine dobila status najmoćnije žene u Severnoj Koreji. I taj status ima i danas, čak i u većoj meri nego ikada ranije.

Ona je početkom 2018. bila u delegaciji Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i po svojim kretnjama odavala je vidno opušteniju osobu od ukočenih ili smrknutih i opreznih državnih zvaničnika i agenata kojima je bila okružena. Tada su svedoci epizoda njenog života počeli da pričaju da je, na primer, majka vodila sa sobom u šoping u Pariz 2004. kao tek 16-godišnju devojku.

Ili da je s njihovim najstarijim bratom išla na koncert Erika Kleptona u Singapur. U doba zimske olimpijade koja je relativno jako približila dva dela razdvojene nacije, bilo je jasno da Kim Džong-un toj mladoj ženi bezrezervno veruje, moguće čak da je to i jedina osoba u celoj Severnoj Koreji u koju ima puno poverenje.

U doba zimske olimpijade poverio joj je čak da ona bude ta koja će se lično susretati sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom. Diplomati su je opisivali kao osobu koja odlično govori strane jezike, koja je vrlo šarmantna, a državna severnokorejska televizija ne jednom prikazala je kako se opušteno smeje u pratnji svog brata, čak i kako mu povremeno preko ramena nešto govori na uho.

Čak ni funkcija ministarke za državnu propagandu ne može niti blizu da objasni takvu slobodu. Kad se pogleda unazad, zanimljivo je da je ona tokom zimskih olimpijskih igara bila jedna od devet državnih zvaničnika koji su u ime Severne Koreje pratili tu manifestaciju.

A onda, u junu prošle godine, na videlo je izašlo da je lako moguće da je Kim Jo-Džong zapravo još tada postala desna ruka svom bratu, da je osoba koja trenutno nije i nominalno druga najmoćnija osoba samo zato što još uvek povezuje konce državne administracije, odnosno još uvek prolazi kroz proces ovladavanja.

Bila je reč o susretu s Donaldom Trampom u Singapuru i pre potpisivanja sporazuma, dvojicu državnika na stolu su čekala dva crna naliv-pera. Očekivano, kao što Kim Džong-un uvek uz se ima probače hrane i slično osoblje, i ovaj put jedan od ljudi iz njegove pratnje prišao naliv-peru u rukavicama i dezinfikovao ga. Razlog tome je što je vođa bakteriofob i zbog toga što je uvek zgodno uništiti makar i mikroskopsku mogućnost da se na naliv-peru nađu tragovi kakvog toksina. A onda se dogodio onaj trenutak.

Kimu je prišla njegova sestra i iz svog sakoa izvukla je svoje naliv-pero kojim je Kim potpisao sporazum s Trampom. Trenutak je u određenim krugovima na Zapadu spektakularno odjeknuo.

U proleće ove godine stigla je i konačna potvrda njene nedodirljivosti. Nakon propasti još jednog samita američkog i severnokorejskog predsednika, navodno su stradali specijalni izaslanik Severne Koreje za SAD Kim Hyok Chol i još četiri zvaničnika iz ministarstva spoljnih poslova. Streljani su.

Daljih nekoliko zvaničnika koji su učestvovali u pripremama tog sastanka poslati su u radni logor na ideološko brušenje. Čak i prevodilac, zbog trenutka u kom je propustila da prevede Kimov novi predlog nakon što je Tramp Kimu rekao da dogovora nema i ustao od stola.

Tada se nagađalo da bi mogla biti ugrožena čak i njegova sestra. Međutim, sada se pokazalo da ne samo da nije ugrožena, nego je jedna od retkih koja je u ovoj fazi još i napredovala.

Prema dostupnim podacima, analitičari južnokorejskih medija navode da je uspešan uspešan susret Donalda Trampa i Kima Džong-una u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje vođa iz Pjongjanga pripisao kao sestrinu zaslugu. Danas se njen službeni položaj smatra jednak po rangu s onim koji ima predsednik nacionalnog parlamenta i potpredsednik Radničke partije. A to je mnogo više od 9. najmoćnije osobe u zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.