U trendu

„Najnoviji igrač na Balkanu budi sumnju u EU“

„Kina je najnoviji igrač u igri moći na Balkanu, a njene aktivnosti bude sumnju u EU da bi Peking mogao da iskoristi ekonomsku snagu zarad političke dobiti.“

To se navodi u izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije za ovu godinu pod nazivom „Velika slagalica: Ko će skupiti delove?“

Evropski lideri shvataju strateški značaj dela koji nedostaje u ovoj „slagalici Evrope“, a nedostatak političkog i ekonomskog napretka u regionu kao i zamor od proširenja u Evropskoj uniji umanjili su veru obe strane u neizbežnost članstva u EU, kaže se u delu izveštaja posvećenom regionu pod nazivom „Zapadni Balkan: Sa takvim prijateljima…“

U isto vreme, konstatuje se da region ostaje osetljiv i kao primer za to navodi se da je Kosovo u decembru – protivno želji NATO – odlučilo da formira svoju vojsku na šta je Srbija, kako se tvrdi, odgovorila pretnjom oružane intervencije, kao i da u Sarajevu raste strah od eskalacije etničkih tenzija nakon ulaska „srpskog nacionaliste“ Milorad Dodik u Predsedništvo BiH.

U međuvremenu, kako se dodaje, građani zapadnog Balkana izražavaju nezadovoljstvo tako što protestuju ili napuštaju region.

Negativni razvoj situacije na Zapadnom Balkanu se intenzivira dok drugi akteri povećavaju svoj uticaj, naročito Kina i Rusija, ističe se u izveštaju.

Rusija je, dodaje se, tradicionalni igrač u regionu, ali sada Balkan posmatra kao ključni deo nove „velike igre“ koja može da pomogne u ometanju i slabljenju Evropske unije.

Moskva se optužuje za mere u cilju destabilizacije Zapadnog Balkana, uključujući aktivne napore za podsticanje etnčkog konflikta i izazivanje frustracije kod EU merama antizapadne propagande.

Ali, kako se napominje, najnoviji igrač u regionalnoj igri moći je Kina.

Kako se dodaje, sve zemlje Zapadnog Balkana, osim tzv. Kosova, uključene su u Inicijativu Pekinga Pojas i put.

U regionu su pozdravili preko potrebnu pomoć, trgovinu i priliv investicija u stalnom porastu, a u nekim oblastima konkurišu ekonomskom uticaju EU.

I dok Peking podržava evropske integracije regiona, njegove aktivnosti izazivaju sumnju u EU da bi Kina mogla da iskoristi svoju ekonomsku snagu zarad političke dobiti.

Takođe, kineski projekti nisu nužno u skladu sa standardima EU o održvosti ili transparentnosti. Zbog toga kineski ekonomski uticaj predstavlja rizike za region, naročito kada je reč o dugu, pošto mnoge investicije stižu u obliku pozajmica.

Evropska unija tek nedavno je postala svesna ovih rizika.

NATO i EU sada aktivno nastoje da potisnu rusku propagandu i Brisel je pokrenuo niz projekata o evropskoj povezanosti kako bi konkurisao onima iz Kine.

Dolazeća godina pružiće neke indicije o tome da li sam region još veruje u evropsku budućnost, zaključuje se u izveštaju objavljenom pred 55. Minhensku bezbednosnu konferenciju, koja se održava od 15. do 17. februara.

(Tanjug)

Napišite komentar