U trendu

Najopasniji zatvor na svetu: Čak se i čuvari plaše da uđu unutra (video)

Gotovo dve godine čuvari nisu smeli da uđu u zatvorske blokove. Samo desetak čuvara sme da pazi oko 1.500 zatvorenika, a to znači da bande nesmetano koriste tunele za nabavku oružja, droga, mobilnog uređaja i svega što im padne na pamet. Reč je o zatvoru Alkakuz na severoistoku Brazila. Okolno stanovništvo ga zove „švajcarski sir“ zato što su zidovi puni rupa. U svetske medije dospeo je sredinom januara ove godine zbog smrtonosnih nereda u zatvoru. 26 zatvorenika je izgubilo živote, a čuvari još uvek nisu uspostavili potpunu kontrolu.

„Država je izgubila kontrolu. Izgubili smo sve zgrade gde su zatvorenici. Oni zapovedaju i vladaju“, rekla je za AP Vilma Batista, čuvar u zatvoru i predsednica sindikata zatvorskih radnika države Rio Grande do Norte. Alkakuz je jedan od najgorih zatvora u Brazilu, ali nije nikakav usamljeni slučaj. Neredi i masakri u zatvorima su gotovo normalna pojava u Brazilu, a samo ove godine poginulo je najmanje 130 zatvorenika.

Batista kaže da čuvari nisu ušli u neke delove zatvora još od 2015. godine. Plate im redovno kasne, a neki tornjevi za nadzor zatvorenika su toliko sablasni da ne smeju ni da uđu u njih. Osim toga, samo 12 čuvara radi u zatvoru gde je smešteno više od 1.500 okrutnih zločinaca. Čak i lokalne vlasti kažu da Alkakuz ne mogu da spasu. Planiraju da ga zatvore, ali tek nakon što izgrade tri nova zatvora gde će smestiti zatvorenike. U međuvremenu, poslato je pojačanje zaduženo za uspostavu kontrole nad zatvorenicima. Čak i pre samih nereda 14. januara, zatvorenici su bežali iz ćelija, a vrata su pretvorili u mačete. Čuvari su samo zaključali zgradu i pobegli glavom bez obzira. Nakon nereda, čuvari su se još više povukli i prepustili čitav zatvor zatvorenicima. Nisu mogli da uđu u zatvor čak ni kako bi spasili povređene već su konopcima spuštali nosila i izvlačili ranjenike.

Zatvorski blokovi podeljeni su između bandi, kako je već i normalno po brazilskim zatvorima, zato što onda mogu da rasporede svoje čuvare koji paze da se neko ne ušunja tokom noći i ubije nekog zatvorenika. Isti ti zatvorenici žalili su se da ih lekari ne posećuju, a ne mogu da razgovaraju ni sa advokatima. S druge strane, droga i oružje su dostupni na svakom koraku. „Ovde imamo sve, pa čak i pse“, hvalio se jedan zatvorenik. Sve se lako dopremi tunelima zato što je zatvor izgrađen na peskovitom tlu dovoljno mekom da se kopa rukama.

Život u brazilskim zatvorima je neverovatno okrutan. Batista priča da su prošlog meseca vidjeli zloglasnu bandu kako roštiljaju delove tela ubijenog člana protivničke bande. Kriminalne organizacije sve češće otvoreno ratuju radi uspostavljanja kontrole u zatvorima gde je smešteno više od 620.000 osoba. Benjamin Lesing, analitičar sa Univerziteta u Čikagu upozorava da bi svi ovi neredi mogli da označe početak pravog rata za kontrolu nad zatvorskim sastavom i to rata kojeg bi država lako mogla da izgubi, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.