U trendu

Najskuplji je grad na svetu, a milioni hrle da žive u njemu

Jedan je od ekonomski najrazvijenijih gradova na svetu, svi hrle da žive i rade u njemu, ali je ujedno i jedan od najskupljih gradova za život.

Njujork je prošle godine doživeo svoj najveći ekonomski procvat u proteklih 70 godina. Trgovina hartijama od vrednosti, zdravstvo, tehnologija, mediji i biznis, ali i industrija turizma doprineli su potražnji radne snage i porastu broja radnih mesta.

Zato se Njujork konstantno nalazi na vrhu liste top deset najskupljih gradova na svetu za življenje. Ali i zbog toga danas 1,5 miliona stanovnika “Velike jabuke” živi ispod nivoa siromaštva.

“Business Insider“ donosi nekoliko neverovatnih činjenica koje pokazuju koliko je Njujork zapravo skup grad.

Nekretnine su u Njujorku neverovatno skupe, pa tako neki stanovnici izdvajaju milione kako bi živeli u podrumima, gde mogu da dobiju više prostora za svoj novac.

Na primer, dupleks u suturenu od 190 kvadratnih metara u kvartu Aper Vest Sajd košta otprilike 2,3 miliona dolara, dok je manji stan sprat iznad skuplji za milion dolara.

Preko 100 milijardera živi u Njujorku. Prema poslednjim podacima, ukupno 105 milijardera živi u ovom američkom gradu. To je više milijardera nego u bilo kojoj zemlji na svetu, osim SAD-a, Kine i Nemačke.

Prosečna kirija za stan u Njujorku je oko 3.400 dolara, što je duplo više od prosečne američke stanarine. Njujork je treći najskuplji grad na svetu, a prosečna kirija u najskupljem kvartu na Menhetnu iznosi 5.603 dolara.

Cena parkinga na mesečnom nivou iznosi 606 dolara, što je više od prosečne kirije u pojedinim delovima grada u državama Kalifornija ili Kolorado.

Prosečna cena kuće u Njujorku je 1,5 miliona dolara, što je pet puta više od prosečne cene kuća na nivou cele Amerike.

U Njujorku se nalazi najskuplji penthaus ikada, od 2.100 kvadratnih metara koji je prodat za 238 miliona dolara.

Jedna osoba u Njujorku godišnje u proseku potroši 51.300 dolara na životne potrepštine, što je više od onoga što radnik srednje staleži u Americi zaradi za godinu dana. To je otprilike potrošnja od 4.200 dolara mesečno. U ove troškove uključeni su režija, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i porez.

Privatni vrtići i predškolske ustanove mogu da koštaju i do 50.000 dolara godišnje, što je više od godišnje školarine na nekim univerzitetima.

Troškovi života u Njujorku toliko su visoki da neki multimilioneri na Vol Stritu beže iz grada zbog povoljnijeg smeštaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)