U trendu

Najveća gustina plastičnog otpada na ostrvu u Pacifiku

Na nenaseljenom ostrvu Henderson u južnom delu Tihog okeana zabeležena je najveća gustina plastičnog otpada na svetu, pokazala je zajednička studija australijanskih i britanskih istraživača.

Kako se procenjuje, na plažama ostrva koje pripada grupi ostrva Pitkern nalazi se oko 37,7 miliona komada otpada.

Ističe se da je ostvo prekriveno sa ukupno 17 tona smeća, a zabeležen je 671 komad otpada po kvadratnom metru.

Istraživanje, koje su sroveli Institut za morske i antarktičke studije na Univerzitetu u Tasmaniji i Centar za očuvanje vrsta Kraljevskog društva za zaštitu ptica Velike Britanije, pokazuje kako udaljena ostvra deluju kao slivnik gde se skuplja smeće iz sveta.

Prema rečima Dženifer Lavers sa Univerziteta u Tasmaniji, uslovi na ostvu pokazali su kako je plastični otpad uticao na okolinu na globalnom nivou.

„Skoro svako ostvro na svetu i skoro svaka vrsta u okeanu je, kako se sada pokazuje, pogođena na jedan ili drugi način našim otpadom“, naglasila je Lavers.

Ostrvo se nalazi nedaleko od centra okeanskih struja, što dovodi do toga da prikuplja veliki deo đubreta sa brodova i iz Južne Amerike, objašnjava Bi-Bi-Si.

Pored predmeta povezanih sa ribolovom, zasuto je stvarima za svakodnevnu uportebu, kao što su četkice za zube, upaljači i brijači.

Lavers je za Bi-Bi-Si rekla da krabe koriste kao „kućice“ čepove flaša, kontejnere i tegle što, naglasila je, može u početku delovati slatko, ali nije.

„Ta plastika je stara, oštra, lomljiva i otrovna“, naglasila je ona.

Ostrvo Handerson nalazi se na listi Unesko kao koralni atol s relativno jedinstvenom ekologijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.