U trendu

Najveća severnokorejska raketna proba od 2017. godine

SEUL – Severna Koreja je danas ispalila, kako se veruje, svoju najveću balističku raketu od 2017. godine, što predstavlja eskalaciju programa naoružanja te zemlje i moguću najavu većih testiranja u skorijoj budućnosti, izjavio je predsednik Južne Koreje Mun Dža-in.

Vlade Južne Koreje i Japana su potvrdile da je Severna Koreja lansirala balističcke rakete srednjeg dometa (IRBM), a zvaničnici u Tokiju su saopštili da je raketa dostigla visinu od 2.000 kilometara sa dometom od 800 kilometara pre nego što je pala u more kod istočne obale Korejskog poluostrva, prenosi CNN.

„Ako bi raketa bila ispaljena na maksimalnu visinu krajnji domet bi joj bio od 3.500 do 5.500 kilometara, što su karakteristike balističke rakete srednjeg dometa“, izjavio je danas za CNN Džozef Dempsi, naučni saradnik za odbranu i vojnu analizu u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Americki eksperti su procenili da je lansirana raketa najverovatnije KN-17, takode poznata kao Hvasong-12. koja bi mogla da ugrozi američku teritoriju Guam u Pacifiku.

Današnje lansiranje severnbokorejske rakete je šesta proba balističkog projektila u ovoj godini i ukupno sedmo testiranje ovog tipa rakete.

Režim Kim Džong Una ove godine intenzivira svoje raketne probe i najavljuje jačanje odbrambenih kapaciteta protiv SAD, zbog čega se „ponovo pokreću sve privremeno obustavljene aktivnosti“, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Džozef Dempsi kaže da poslednja proba možda potvrđuje da Severna Koreja radi upravo to.

„Nakon njihovog samonametnutog moratorijuma na probe raketa dugog dometa i nuklearna testiranja iz 2018. godine, oni su ograničili balisticke rakete koje su testirane, na projektile kratkog i srednjeg dometa“, rekao je Dempsi.

Smisao svih skorašnjih testova je „Kimova želja da testira svoj inventar“ i nije ga briga da li to Vašington vidi, rekao je američki ekspert.

Južnokorejski predsednik Mun rekao je danas da se Sever približava ukidanju moratorijuma na nuklearne probe i testiranja interkontinentalnih balističkih raketa, oružja koje bi u teoriji moglo da pogodi američku teritoriju.

Pjongjangu je po međunarodnom pravu zabranjeno da razvija balističke rakete i nuklearno oružje, međutim nakon današnjeg testiranja portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova opomenuo je Vašington je zastupa stav protiv razvoja severnokorejskog naoružanja, navodi CNN.

„Ako SAD zauzmu takav konfrontirajući stav, DNRK će biti prinuđena da snažnije i odlučnije reaguje na to“, rekao je portparol, nazivajući svoju državu njenim zvaničnim imenom, Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK).

U nedavnoj izjavi koju je prenela agencija KCNA, portparol je branio pravo Severne Koreje da jača svoje naoružanje, rekavši da je „nedavni razvoj novog tipa oružja samo deo ukupnih napora da se modernizuju nacionalne odbrambene sposobnosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar