Najveći štrajk u prethodnih nekoliko decenija paralisao Nemačku

BERLIN – Autobuski, železnički i avio saobraćaj širom Nemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika.

Jednodnevni štrajk, koji su organizovao trgovinski sindikat Ver.di, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih meseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vreme kada su cene hrane i energenata porasle, preneo je Rojters.

Dva najveća nemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je železnički operater „Dojče ban“ otkazao sve međugradske železničke usluge.

Radnici u štrajku u crvenim jaknama trubili su i zviždali kroz praznu Minhensku železničku stanicu.

Kako navodi „Frankfuret algemajne“, u Frankfurtu na jednoj od najprometnijih stanica Konstablevace tiho je kao u vreme zatvaranja.

Samo jedan par sa koferima štrajk je zatekao nespremne i oni su krenuli taksijem da bi stigli na odredište.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz „Dojče bana“ i autobuskih kompanija.

Lider sindikata Ver.di, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije, preneo je „Bild am Zontag“.

Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar. U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Vođa EVG Martin Burkert rekao je za „Augzburger Alemajne“ da zaposleni još nisu dobili adekvatnu ponudu i upozorio je da bi moglo da dođe do novih štrajkova, pa i za uskršnji praznik.

Udruženje preduzetnika Hesena (VhU), međutim, kritikovao je štrajk.

Obično je jedna industrija ili jedna kompanija pogođena štrajkom, ali danas je cela Nemačka paralisana i to se koristi kao sredstvo pritiska za pregovore o platama, naveli su oni i dodali da je štrajk apsolutno preuveličan i nesrazmeran.

I Nemačka železnica (Dojče ban) još jednom je kritikovala veliki štrajk upozorenja sindikata Ver.di i EVG.

„Milioni putnika koji zavise od autobusa i vozova pate od ovog preteranog, štrajka“, rekao je portparol železnice.

On je istakao da ne može svako da radi iz svoje kancelarije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.