Najveću „Folksvagenovu“ aferu slučajno otkrio – student

Švajcarski student Mark Beš i dvojica kolega sa studija na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije, istraživali su kako je Folksvagen uspeo da napravi dizel koji ispušta toliko malo štetnih gasova i tako, sasvim slučajno, otkrili veliki skandal u vezi sa dizel motorima.

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i što je bilo presudno, piše nemački Špigl, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima, prenosi Blic.

Kako se navodi, obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju, a u takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari „ispitni sto“, što nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega.

Rezultati koje su dobili, zapanjili su ih – testirani „folksvagen pasat“ izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a „folksvagen džeta“ čak 25 puta više.

„Pomislio sam, da nisam nešto pogrešio, da li je sa instrumentima sve u redu“, kazap je Beš i dodao da su provere potvrdile da je Folksvagen sistematski manipulisao softver u vozilima.

„Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Posle prvih izveštavanja medija o dizel skandalu bilo je gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom „, rekao je Beš.

Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.