U trendu

Nakon 16 godina danas uzima prvi obrok

Indijski sud oslobodio je danas aktivistkinju Irom Šarmilu, koja već gotovo 16 godina sprovodi štrajk glađu u znak protesta protiv navodne brutalnosti indijske vojske, pošto je iznela uveravanje da će okončati štrajk.

Šarmila (44) je na sudu u severoistočnoj saveznoj državi Manipur pre dve nedelje najavila da će danas obustaviti štrajk glađu i da će se na izborima početkom sledeće godine predstaviti kao nezavisni kandidat, prenela je agencija AP.

Očekuje se da će ona u toku dana izaći na slobodu.

Ona nije dobrovoljno uzimala hranu od 5. novembra 2000. godine, kad je započela protest protiv zakona kojim su suspendovane mnoge mere zaštite ljudskih prava u zonama konflikta.

Tri dana pre toga su paravojne snage u Malomu, malom mestu u predgrađu prestonice države Manipur, ubili desetoro ljudi.

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu, Šarmila je uhapšena pod optužbama za pokušaj samoubistva, što je u Indiji zločin, a od tada je u zatvorskoj bolnici u Manipuru prisilno hrane kroz cevčicu u nosu.

„Jedino što može da donese promenu su izbori. Zato ću se kandidovati kao nezavistan kandidat za opštinu Malom“, rekla je Šarmila, koja je dodala da će jedina tačka njene kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska deluje nekažnjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.