U trendu

Nakon dvogodiĆĄnje pauze otvoren Oktoberfest

BERLIN – Gradonačelnik Minhena Diter Rajter otvorio je danas ovogodiĆĄnji Oktoberfest, prvi nakon dvogodiĆĄnje pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Političari, pre svega bavarski premijer Markus Zeder, uoči 187. Oktoberfesta uveravali su da nema povećane opasnosti od ơirenja kovida, prenose nemački mediji.

Zeder je, međutim, u razgovoru za Minhener Merkur rekao da će se nakon Oktoberfesta sigurno povecati broj novozaraĆŸenih. Istovremeno je dodao i da situacija zbog slobodnih kapaciteta u bolnicama nije zabrinjavajuća.

Gradonačelnik Minhena je, ipak, posetioce pozvao na oprez, a osobama s hroničnim obolenjima preporučio je da ne odlaze na Oktoberfest.

Uprkos strahu od pandemije, ratu u Ukrajini, inflaciji i relativno niskim temperaturama od samo 9 stepeni, i ovo otvaranje Oktoberfesta je proĆĄlo uz velike guĆŸve i redove pred ĆĄatorima vodećih minhenskih pivara.

I ove godine tradicionalna litarska krigla piva je poskupela u odnosu na poslednji Oktoberfest, pa tako litar piva sada koơta između 12,60 evra i 13,80.

Organizatori se nadaju rekordnoj poseti Oktoberfestu nakon dvogodiĆĄnje pauze. Godine 2019. ovu manifestaciju posetilo je preko ĆĄest miliona posetilaca.

Ovogodiơnji Oktoberfest traje do 3. oktobra, koji je, zbog Dana nemačkog ujedinjenja, neradni dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar