U trendu

Nakon formiranja US slede drugi prioriteti za odmrzavanje evropskog puta CG

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula upozorio je danas Crnu Goru da se sa kompletiranjem Ustavnog suda ne sme stati, jer, kako je kazao, ostaju dobro poznati prioriteti na kojima treba raditi da se odmrzne evropski put zemlje.

Picula je u izjavi za Radio Crne Gore rekao da stvari nisu nepopravljive, iako je u prethodne dve godine od zemlje predvodnice politike proširenja EU Crna Gora postala još jedna krizna tačka na Zapadnom Balkanu.

“Dobre vesti iz Podgorice ne smeju stati na kompletiranju sastava Ustavnog suda jer, nakon rešavanja ovog problema, ostaju dobro poznati prioriteti na kojima treba raditi da se odmrzne evropski put Crne Gore. Bolje bi bilo da politička rešenja budu rezultat dijaloga crnogorskih aktera nego posedica pritisaka međunarodne zajednice”, rekao je Picula.

Dodao je da je Crna Gora zbog trenutne stagnacije narušila svoju pozitivnu percepciju, te da je dobar imidž moguće vratiti samo dobrim, kontinuiranim radom na rešavanju problema.

Picula je naglasio da interna kriza vladanja ozbiljno prieti da obustavi svaki dalji napredak, što je još jedan od razloga da se izaberu sudije Ustavnog suda, da se sprovedu zakoniti prevremeni parlamentarni izbori i da Crna Gora nakon dve godine stagniranja krene prema cilju koji podržava najveći broj građana, a nominalno i najveći broj političara.

“Ovaj saziv Parlamenta nije u stanju adekvatno da artikuliše politiku u sve zahtevnijim okolnostima i izabrati stabilnu vladu. Zato, treba birati novu Skupštinu”, rekao je Picula.

Picula je ocenio i da su predsednički izbori prilika da se potvrdi da crnogorski politički akteri ozbiljno razumeju svoj zadatak.

“Ja se nadam da će celi proces biti vođen tako da će se pre svega potvrditi legalnost i legimitnost tog postupka i da će to biti korak napred prema onome što svi želimo afirmisati, a to su šanse Crne Gore da napreduje prema članstvuu EU. Sve ostalo bi bilo doista opasno”, zaključio je Picula, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.