U trendu

Nalazište u Siriji – najstariji ratni memorijal na svetu

DAMASK – Istraživači su identifikovali nadgrobnu humku u severnoj Siriji kao možda najstariji poznati ratni spomenik na svetu.

Za ovo mesto, poznato kao Beli spomenik, u sirijskom gradu Tal Banat ranije se smatralo da je drevna masovna grobnica neprijateljskih boraca. Međutim, izveštaj objavljen danas u časopisu „Antikviti“ sugeriše da je to bilo spomen obeležje za stradale u ratu koje datira iz 3. milenijuma pre nove ere, piše britanski list „Gardijan“.

Autori izveštaja navode da sistematsko postavljanje mrtvih sugeriše da je humka verovatno bila spomen državnoj vojsci. Takođe se pominje mogućnost da su neprijateljske žrtve možda bile među sahranjenima.

Slična mesta su otkrivena širom severne Sirije, a mnoga od njih imaju mesopotamske natpise kao počast pobedi.

Međutim, lokalitet Tal Banat se razlikuje kako u organizaciji tela, tako i u sastavu same humke.

„Drevni ljudi odavali su počast poginulima u bitkama, baš kao i mi“, rekla je vodeća autorka izveštaja, profesorka En Porter sa Univerziteta u Torontu.

„Ne znamo da li su oni bili pobednici ili gubitnici te bitke. Znamo da su tela mrtvih odneli sa nekog drugog mesta, možda dugo nakon događaja, i pokopali ih u ogromnoj humci koja je bila vidljiva kilometrima unaokolo“, dodala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.