U trendu

Naložena sudska istraga silovanja devetogodišnje devojčice

NJU DELHI – Lokalne vlasti u Indiji naložile su sudsku istragu silovanja devetogodišnje devojčice u državi Delhi, a protesti porodice i nezadovoljnih građana se nastavljaju već četvrti dan.

Premijer Delhija Arvind Kedžrival naložio je da sud razmotri ovaj slučaj i pozvao saveznu vladu da povede borbu protiv kriminala.

„Vrhunski pravnici će biti angažovani kako bi se kaznili krivci. Savezna vlada treba da preduzme stroge mere za poboljšanje reda i mira u Delhiju, a mi ćemo u potpunosti sarađivati.“, poručio je je Kedžrival na Tviteru, prenosi Gardijan.

Nacionalna komisija za zaštitu prava deteta u Indiji zatražila je policijski izveštaj u roku od 48 sati, a nekoliko slavnih ličnosti iz Bollivuda izrazilo je svoje ogorčenje na društvenim mrežama, dok su stravični detalji slučaja zgrozili indijsku javnost i dodatno uvećali bes i frustracije zbog učestalog seksualnog nasilja nad ženama.

Devetogodišnja devojčica iz indijske marginalizovane grupe Daliti (niže kaste) bila je, kako navodi njena porodica, grupno silovana, ubijena i prisilno kremirana u prestonici Nju Delhiju, a užasni zločin izazvao je nove proteste u sredu.

Porodica đevojčice navodi da su dete hinduistički sveštenik, koji radi u lokalnom krematorijumu, i njegovi pomoćnici silovali, a potom kremirali njeno telo bez odobrenja porodice u nedelju.

Policija je saopštila da su uhapsili četiri osumnjičena i otvorili istragu kako bi rasvetlili sve cnjenice ovog događaja.

Prema iskazu njene majke, devojčica je otišla po vodu za piće iz frižidera u obližnjem krematorijumu, a pošto je nije bilo sat vremena ona je potražila tamo, gde joj je sveštenik saopštio da je dete mrtvo i da je poginula od udara struje dok je sipala vodu.

Sveštenik i njegovi pomoćnici su u međuvremenu zaključali vrata krematorijuma i nasilno kremirali telo devojčice uprkos protestima majke, a devojčicin otac i komšije koji su u međuvremenu došli uhvatili su sveštenika i tri pomoćnika koji su potom, kako navode lokalni mediji, priznali da su silovali devojčicu.

Policija je došla kasnije i odvela ih u pritvor, a podignute su optužnice za grupno silovanje, ubistvo i seksualni napad na dete za sve osumnjičene, ali lekari koji su u utorak obavili obdukciju saopštili su da im spaljeno telo onemogućava utvrđivanja tačnog uzroka smrti.

Stotine ljudi protestuje zbog incidenta, blokirajući puteve i tražeći odgovornost za smrt, i traže smrtnu kaznu za četvoricu optuženih za ovaj zločin.

Prisilno kremiranje probudilo je sećanja na grupno silovanje prošlog septembra u Hathrasu u Utar Pradešu, kada je ženu Dalita, žrtvu napada muškaraca iz više kaste, policija noću kremirala bez pristanka porodice, a ukupno oko 34.000 silovanja prijavljeno je 2018. u Indiji, tokom poslednje godine za koju su bili dostupni zvanični vladini statistički podaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar