U trendu

Nametnuta odluka za poboljšanje funkcionalnosti FBiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Å mit nametnuo je večeras odluku o izmeni Izbornog zakona BiH koja, kako je saopÅ¡teno iz OHR, ima za cilj poboljÅ¡anje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i obezbeđivanje blagovremene implementacije rezultata danas odrÅŸanih izbora.

Ovim merama, tvrdi Šmit, uspostavlja se ambijent za dalju izbornu i ustavnu reformu, uključujući i ispunjavanje obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela na putu integracije u EU i rešavanje konkretnih problema sa kojima se ova zemlja suočava. Takođe, navodi se, da ove mere jačaju ustavne zaštitne mehanizme za konstitutivne narode koje su osigurali Dejtonski mirovni sporazum i Ustav, uz istovremeno sprečavanje zloupotrebe ili paralize sistema.

Paket sadrşi amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH i isključivo se odnosi na postizborno konstituiranje indirektno izabranih tela.

Navodi se da će ove mere unaprediti odlučivanje u zakonodavnim telima tako što će oba doma Parlamenta Federacije biti obavezna da razmatraju akte drugog doma u određenom vremenskom roku.

Unaprediće imenovanje sudija u Ustavni sud Federacije BIH tako što će se institucije i pojedinačni zvaničnici obavezati da će ispuniti svoj deo procesa imenovanja u određenom vremenskom roku ili će predati tu odgovornost organu koji je sledeći u procesu imenovanja.

Odluka će, ističe se, pomoći da se spreči zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa specifikovanjem delokruga pitanja koja mogu biti predmet pozivanja na vitalni nacionalni interes, čime će se eliminisati neograničena i neodređena kategorija interesa, te osiguranjem da svako pozivanje na vitalni nacionalni interes bude predmet razmatranja od Veća za vitalni nacionalni interes.

Ovom merom se povećava broj mesta u klubovima svih konstitutivnih naroda sa 17 na 23 i ovakvom raspodelom se, ističe, ispravlja najizraÅŸenija prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u kantonima u kojima ÅŸivi mali broj pripadnika svakog od tri naroda.

Svaki konstitutivni narod u svakom kantonu bi zadrÅŸao mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda. Ovom merom se povećava i broj mesta u klubu Ostalih sa sedam na 11. Ovo je prvi put da i Ostali iz svih kantona mogu biti predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH. Izborni zakon će biti izmenjen po ovom pitanju i po pitanju primene zadnjeg popisa stanovniÅ¡tva kako bi se uskladio sa Ustavom Federacije BiH.

Odluka, između ostalog, podrazumeva obezbeđivanje blagovremenog izbora delegata za Dom naroda u kantonalnim skupštinama davanjem ovlašćenja Centralnoj izbornoj komisiji da izvrši preraspodelu mandata iz onih kantona u kojima kantonalne skupštine ne ispune svoju obavezu u zadatom vremenskom roku.

Takođe, obezbeditće predloge za imenovanje predsednika i potpredsednika Federacije od klubova u Domu naroda spuštanjem praga podrške koja je potrebna u klubu, kako bi se isti mogli nominovati u ponovljenim krugovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.