U trendu

Napad na kuću Nensi Pelosi šokirao SAD zbog pretnji demokratiji

Amerika koja se već oseća kao da juri ka političkom raspadu, ponovo je potresena, ovog puta napadom na supruga demokratske predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, u njihovom domu, i to manje od dve nedelje pre poslaničkih izbora.

Uljez je kroz staklena vrata upao u kuću tog bračnog para u San Francisku u petak ujutro i čekićem više puta udario Pola Pelosija (82) pitajući: „Gde je Nensi?“ koja je u to vreme bila u Vašingtonu.

Pretpostavlja se da je napad bio usmeren na nju koja, kao šefica Predstavničkog doma Kongresa, ima po značaju drugu dužnost u SAD, posle predsednika.

Taj napad na kuću je grub podsetnik na ekstremizam koji je prošao kroz američku politiku poslednjih godina, dajući osnova za strahovanje šta će još biti pred poslaničke izbore 8. novembra.

Naoružani „čuvari“ obilaze biračke kutije u koje glasači ubacuju listiće u Arizoni, smatrajući da se ubacivanjem listića varaju birači. Pretnje protiv članova Kongresa porasle su na istorijski nivo.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju strah od kraha demokratije, pa čak i od građanskog rata. Bivši predsednik Donald Tramp i dalje poriče da je izbore 2020. izgubio od predsednika Džozefa Bajdena, a njegovi pomoćnici pokušavaju da konsoliduju nhegovu moć za buduće izbore.

Nova procena domaćih obaveštajnih službi Ministarstva za unutrašnju bezbednost i drugih agencija kaže da ekstremisti podstaknuti izbornim lažima i teorijama zavere, „predstavljaju povećanu pretnju“ za predstojeće izbore.

U proceni od petka se navodi da najveću opasnost predstavljaju „usamljeni prestupnici koji manipulišući sumnjama u izbore pravdaju nasilje“.

„Gore je nego što je bilo ikada do sada“, rekao je Kornel Belčer, demokratski organizator gasanja. „Ovo su nepoznate vode“, rekao je Belčer i okrivio „većinsko ponašanje u politici koje je nekada davno bilo levo ili desno, a sada je odvratno“.

Posle napada na kuću Nensi Pelosi, senator iz Mičigena Gari Peters rekao je da je „ovo veoma žalosno vreme“ za zemlju.

Političari obeju stranaka izrazili su ogorčenje zbog napada. „Ovaj napad je šokantan i Amerikanci bi trebalo da se zabrinu jer se to dešava sve češće“, rekao je republikanski kandidat za Senat u Koloradu Džo O’Dia, ocenivši da „strančarenje i polarizacija rasturaju zemlju“.

Neki su, međutim, odražavali oštru pristrasnost. Guverner Glen Jangkin, republikanac iz Virdžinije, rekao je da „nema mesta za nasilje“, ali dodao je, „poslaće (Pelosi) kući“ iz Vašingtona.

Od Građanskog rata i napada na Crnce i ubistava izabranih lidera poput Džona i Roberta Kenedija, Sjedinjene Države su iskusile grčeve političkog nasilja. Nijedna partija ili ideologija nema monopol na to.

Pre pet godina, levičarski aktivista otvorio je vatru na republikance dok su vežbali za godišnju humanitarnu bejzbol utakmicu. Godine 2011. jedna poslanica je ubijena na malom uličnom skupu u Tusonu.

Danas su nasilna retorika i prizori glavni deo desničarske politike u Sjedinjenim Državama, a eskalirali su tokom predsedavanja Donalda Trampa.

Demokrate na upad na kuću Pelosi gledaju kao na nastavak napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice prekinule miran prenos vlasti na novog predsednika Džozefa Bajdena.

I tog dana demonstranti su tražili Pelosi i uzvikivali da žele da obese tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa, koji je prkosio Trampovim zahtevima da poništi izborne rezultate.

Manje od dve godine kasnije, samo devet odraslih u SAD smatra da demokratija funkcioniše „ekstremno dobro“ ili „veoma dobro“, pokazala je otobarska anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnih poslova (NORC).

Članovi odbora Predstavničkog doma koji istražuju napad od 6. januara 2021, stalno dobijaju pretnje zbog toga što rade.

„Ako ne zaustavimo veliku laž (da je Tramp pobedio na izborima) koju nastavljaju oni koji žele da pobede po svaku cenu, naša demokratija će prestati da postoji“, rekla je poslanica Elen Luri, demokrata iz Virdžinije kojoj je poslednjih meseci dodeljeno obezbedjenje zbog njenog rada u tom komitetu. „Ako se to dogodi, ništa drugo što radimo neće biti važno“.

Nigde temperatura nije viša nego u Arizoni, „kotlu“ za izborne teorije zavere. Ljudi inspirisani nepotkrepljenim tvrdnjama da glasačke kutije služe izbornoj prevari, bukvalno kampuju kod tih kutija za ubacivanje glasova, fotografišući birače i registarske tablice njihovih vozila.

Šerif okruga Marikop Pol Penzone rekao je u ponedeljak da angažuje sve policajce da patroliraju na tim mestima, i da se gradjani plaše da bi moglo doći i do otvorenog nasilja.

Penzone, demokrata, kaže da postoji „sve veći toksični problem: pojedinci smatraju da je prikladno koristiti zastrašivanje i pretnje da bi pokušali da utiču na politički ishod“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar