U trendu

Napad pobunjenika na patrolu mornarice u Kolumbiji

U napadu gerilaca Armije nacionalnog oslobodjenja (ELN) na patrolu rečne mornarice u Kolumbiji, jedan vojnik je nestao a trojica su ranjena.

Patrola je napadnuta eksplozivom tokom operacije protiv krijumčarenja nafte u gradu Arakita, u regionu Arauka blizu granice sa Venecuelom, saopštila je kolumbijska mornarica bez navodjenja dana kada se napad odigrao.

ELN je poslednja aktivna pobunjenička grupa u Kolumbiji koja trenutno pregovara o primirju sa vladom.

Vlada je juče ELN-u pripisala i napad na jedan od glavnih kolumbijskih naftovoda u Arauki, što je izazvalo izlivanje nafte i zagadjenje dve reke pa je pumpanje prekinuto.

Ti napadi, za koje gerilci nisu preuzeli odgovornost, prete da ugroze mirovne pregovore ELN-a sa vladom predsednika Huana Manuela Santosa koji traju od februara. Pregovori se održavaju u Kitu, u Ekvadoru.

Pregovarači su u ponedeljak naveli da su „odlučni“ da postignu dogovor o prekidu vatre pre posete pape Franje Kolumbiji sledeće nedelje.

ELN prema vladinim podacima ima oko 1.500 boraca ostao je poslednja aktivna gerilska formacija nakon što su Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) u novembru potpisale istorijski mirovni sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar