U trendu

Napadač imao manifest, pominje i Srbe

NJUJORK – Američki sajt „Dejli bist“ objavio je da je Australijanac koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dve džamije na Novom Zelandu u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača u manifestu na internetu je prethodno pominjao „mem“ koji se odnosi na „srpske napade na bosanske muslimane“.

U manifestu Tarant spominje i učešće Sjedinjenih Država i NATO Alijanse u dešavanjima na Kosovu.

Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da „neće dozvoliti da se ikada više ponovi da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju hrišćane u Evropi“, prenosi RTS.

„Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile“, napisao je Tarant u manifestu, prenosi „Dejli mejl“.

U manifestu piše i da je inspirisan delima norveškog desničara Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Osim Brejvikom, napadač je bio inspirisan i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta – iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.

„Dejli bist“ piše da je napadačev manifest na internet forumu „8čen“, bliskom estremnoj desnici, objavio puno „memova“, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža.

On u jednom trenutku sebe opisuje kao „onog koji uklanja kebabe“ (kebab removalist), što se po „Dejli bistu“ odnosilo na „mem“ sa sajta „4čen“ o srpskim napadima na bosanske muslimane.

„Pravite memove, postujte memove i širite memove. Memovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest“, napisao je Tarant.

U napadu je ubijeno 49 i ranjeno 20 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar