Napadač iz Nice i zvanično identifikovan

Vozač kamiona koji je protekle noći u napadu na poznatom šetalištu u Nici ubio najmanje 84 i ranio više od 100 ljudi, zvanično je identifikovan kao 31-godišnjak tunižanskog porekla koji je živeo u tom gradu na jugu Francuske, javlja AFP, pozivajući se na policijske izvore.

Napadač je vozio kamion težak 19 tona kojim je gazio ljude na putanji dugoj dva kilometra, pucajući iz pištolja, pre nego što ga je policija ubila.

Rojters prenosi da je napadač bio poznat francuskoj policiji zbog počinjenih krivičnih dela, ali ne i obaveštajnih službi.

Francuski mediji su javili da je u kamionu, koji je napadač iznajmio nekoliko dana pre napada, nađena njegova lična karta i više komada oružja – puške i ručne bombe.

Policija traga za eventualnim saučesnicima, a utvrdila je da je u kamionu napadač bio sam.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je „nedvosmisleno“ u pitanju teroristički napad.

Francuski list „Figaro“ je objavio izjavu ministra unutrašnjih poslova Francuske Bernara Kazneva koji je kazao da među poginulima ima dece, a da je 18 ranjenih u izuzetno teškom stanju.

Kamion je uleteo u masu na pozatom šetalištu Promenad dez Angle uz more, odmah nakon što se završio vatromet povodom nacionalnog praznika, 14. jula.

Napad se dogodio gotovo tačno osam meseci posle napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi u novembru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.