U trendu

Nariškin: Poljska planira da preuzme kontrolu nad delom UKR

MOSKVA – Direktor ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin optužio je danas Vašington i Varšavu da razrađuju planove za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad njenim „istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Radi se, zapravo, o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ za Poljsku posle Prvog svetskog rata, kada je Zapad, predstavljen Antantom, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od „boljševičke pretnje“, a zatim i uključi te teritorije u sastav poljske države, rekao je Nariškin.

„Događaji koji su potom usledili postali su jasna ilustracija kolonijalnog poretka i prisilne polonizacije kao osnovne metode za izgradnju ‘Velike Poljske’“, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Kako je objasnio, prva faza „ponovnog ujedinjenja“ trebalo bi da bude ulazak poljskih trupa u zapadne oblasti Ukrajine pod sloganom njihove „zaštite od ruske agresije“.

„Trenutno se sa administracijom Džoa Bajdena razmatraju modaliteti predstojeće misije. Prema preliminarnim dogovorima, ona će se odvijati bez mandata NATO-a, ali uz učešće ‘voljnih država’. Varšava za sada nije uspela da se dogovori sa potencijalnim članovima ‘koalicije istomišljenika’“, rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, poljske obaveštajne službe traže predstavnike ukrajinske elite sa kojima mogu da se dogovore da formiraju tzv. demokratsku protivtežu neonacistima orijentisanu na Varšavu, koji bi podržali poljske planove za uvođenje trupa na zapad Ukrajine.

„Prema proračunima poljske administracije, preventivna konsolidacija na zapadu Ukrajine će sa velikim stepenom verovatnoće dovesti do raspada zemlje. Pri tome će Varšava u suštini dobiti kontrolu nad teritorijama na koje će ući ‘poljske mirovne snage’“, istakao je Nariškin.

Kako je naveo, planirano je da „mirovni kontingent“ Poljske bude raspoređen u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa ruskom vojskom minimalna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.