U trendu

Narodni kongres Kine promenio izborni zakon Hongkonga

PEKING – Vrhovno kinesko zakonodavno telo, Nacionalni narodni kongres (NPC), usvojilo je danas velikom većinom glasova odluku o promeni izbornog sistema Hongkonga, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Agencija navodi da je odluka za koju je glasalo 2 895 poslanika, a niko nije bio protiv, još jedan važan korak koji je država preduzela za, kako se navodi, „poboljšanje pravnog i političkog sistema Hongkoške posebne administrativne regije“, otkako je u junu 2020. usvojen Zakon o zaštiti nacionalne bezbednosti u Hongkongu.

NPC je saopštio da odluka o novom izbornom sistemu Hongkonga treba da se prilagodi politici „jedna zemlja, dva sistema“, da zadovolji realnost i da osigura da Hongkongom upravljaju ljudi koji vole zemlju i vole Hongkong, prenosi Sinhua.

AP danas navodi da promene koje je odobrio NPC daju kineskom zakonadovnom telu ovlašćenje da imenuje više hongkonških poslanika, smanjujući tako broj onih koji su direktno izabrani, a da je Peking odbacio primedbe da time narušava autonomiju Hongkonga i saopštio da su promene neophodne da bi se zaštitila stabilnost ove teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.