U trendu

NASA odložila šetnju svemirom

VAŠINGTON – Šetnja svemirom planirana za danas radi popravke neispravne antene na Međunarodnoj svemirskoj stanici odložena je na neodređeno vreme, saopštila je NASA, pozivajući se na „obaveštenje o ostacima“ koje je dobila za istraživačku laboratoriju u orbiti.

Dvoje američkih astronauta trebalo je da izađu van svemirske stanice u 13.10 časova kako bi započeli svoj posao, suočavajući se sa, kako naveli zvaničnici NASA, blago povećanim rizikom u vidu ostataka od ruskog testiranja anti-satelitskih raketa ovog meseca, prenosi agencija Rojters.

Ali oko pet sati pre nego što je trebalo da počnu sa radom, NASA je na Tviteru objavila da je svemirska šetnja za sada otkazana.

„NASA je primila obaveštenje o ostacima za svemirsku stanicu. Zbog nedostatka mogućnosti da se pravilno proceni rizik koji bi mogao da predstavlja za astronaute, timovi su odlučili da odloze šetnju svemirom planiranu za 30. novembar dok ne bude dostupno više informacija“, tvitovala je svemirska agencija.

Nije jasno kako su ostaci došli do svemirske stanice, koja orbitira na 402 km iznad Zemlje, niti da li je to povezano sa testom ruske rakete.

NASA TV je planirala da obezbedi direktan prenos šestoipočasovne „ekstravehikularne aktivnosti“ ili EVA, odnosno operacije astronauta Tomasa Maršburna i Kejle Braun.

Cilj šetnje je da se ukloni neispravan sklop radiokomunikacijske antene, i da se zameni novim delom koja se nalazi izvan svemirske stanice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar