U trendu

Nasilni protesti u Tbilisiju, uhapšeno 77 demonstranata

TBILISI – Gruzijska policija saopštila je da je privela još 10 učesnika protestnog skupa koji je danas održan u centru glavnog grada Tbilisija u blizini parlamenta, dodajući da je uhapšeno ukupno 77 demonstranata.

U saopštenju policije se navodi da su učesnici protesta privedeni jer su nosili zabranjene predmete, kao što su elektrošokeri, palice, kamenje, pirotehnička sredstva i boje, prenosi TAŠ.

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta protestujući protiv nacrta zakona o „stranim agentima“.

Demonstranti su gađali pripadnike snaga reda Molotovljevim koktelima i kamenjem, a nekolicina učesnika protesta uklonila je metalne barijere ispred gruzijskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saoštilo je da ima povređenih na obe strane i da su protesti bili „izuzetno nasilni“.

Poslanici u gruzijskom parlamentu sukobili su se tokom jučerašnjeg zasedanja parlamentarnog odbora na kojem se raspravljalo o kontroverznom zakonu o statusu „stranog agenta“, za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na rusko zakonodavstvo.

Zakonom se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao „strani agenti“ i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar