U trendu

Naslednica Irme: Uragan Marija dostigao kategoriju 3 na Karibima (foto)

Uragan Marija, koji se približava se Karibima, dostigao je treću kategoriju, javlja AP.

Američki Nacionalni Centar za uragane (NHC) prethodno je saopštio da postoji pretnja da će uragan Marija ojačati u narednih 48 sati.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je ovog meseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si

Upozorenja na opasnost od uragana izdata su za ostrva Gvadalup, Dominiku, Sent Kits i Nevis, Montserat i Martinik.

Razvoj situacije trenutno se prati u Portoriku, na američkim i britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila.

Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Prema najnovijim podacima NHC, Marija se kreće brzinom do 150 kilometara na čas, a „oko oluje“ nalazi se na oko 160 kilometara istočno od Martinika.

„Pripreme za zaštitu života i imovine trebalo bi da se što pre privedu kraju“, saopštio je NHC.

Najjužnije tačke Ostrva Zavetrine – gde će Marija prvo udariti, jesu Antigva i Barbuda, koja je evakuisana nakon udara Irme.

Kako je prethodno preneo Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe pošto se Marija približava jugozapadnom delu ovog ostrva.

Francuska je takođe izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike