U trendu

Nastavak demonstracija protiv predsednika Venecuele Madura

Novi protesti, obeleženi sukobima, održani su sinoć u Venecueli protiv predsednika Nikolasa Madura, a opozicija najavljuje demonstracije i narednih dana.

Talas protesta protiv Madura širom zemlje počeo je 1. aprila, a u nasilju je do sada poginulo osam ljudi, od kojih troje u sredu kada su održani protesti koje je opozicija nazvala „majka svih demonstracija“.

Više hiljada ljudi ponovo je demonstriralo sinoć u glavnom gradu Venecuele Karakasu zahtevajući odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, nepopularnog u zemlji koja je ušla u tešku političku i ekonomsku krizu.

Protesta s incidentima bilo je i u drugim gradovima, Marakaibu, Valensiji i San Kristobalu, na severozapadu, severu i zapadu zemlje.

U Karakasu je iz kamiona nacionalne garde ispaljen suzavac na demonstrante na prilaznim putevima ka glavnom autoputu.

Najveći deo demonstranata povukao se ka istoku grada, a jedna grupa mladih maskiranih maramama nastavila je da se suprotstavlja policiji i da ih gadja zapaljivim bombama. Demonstranti su palili kante za smeće i nazivali kukavicama policiju i vojnike sa pancirima i opremom za razbijanje demonstracija.

U jednom trenutku potpuno go demonstrant, samo u patikama i čarapama krenuo je ka policiji kroz oblak suzavca, popeo se na jedno vojno oklopno vozilo i povikao „ne bacajte više bombe molim vas“.

Predsednik Maduro je u televizijskoj izjavi ismejao tu scenu i nazvao je „predstavom“.

Talas demonstracija počeo je na poziv opozicije koja je većina u parlamentu od kraja 2015. godine, i traži prevremene izbore da bi otišao predsednik Maduro.

„Niko se ne predaje, naš zadatak je da branimo Ustav“, rekao je jedan od vodja opozicije i bivši kandidat za predsedničke izbore 2013. Enrike Kapriles.

Opozicija je sinoć pozvala na nove demonstracije i sazvala za subotu „marš tišine“ kada će se demonstranti uputiti ka sedištima biskupija širom zemlje, a za ponedeljak je najavljena nacionalna blokada puteva.

Za danas nisu predvidjene demonstracije.

Maduro je u utorak aktivirao plan odbrane u kome se jača policijsko i vojno prisustvo da bi se osujetio, kako je rekao, „teroristički državni udar“ koji po njegovom mišljenju organizuju SAD, što je Vašington odbacio.

Madurov mandat traje do kraja 2019. godine. Prema jednoj anketi sedam od deset Venecuelanaca želi da on ode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.