U trendu

Nastavak dijaloga u Briselu: Glavna tema ZSO

U Briselu će danas sastankom premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a glavna tema trebalo bi da bude formiranje Zajednice srpskih opština, ali se očekuje da će biti reči i o presudi Oliveru Ivanoviću.

Dijalog na najvišem nivou će biti vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Iako je bilo neizvesno da li će srpski i kosovski premijeri sesti za pregovarački sto u Briselu, jer je Mustafa učešće uslovljavao liberalizacijom viza za državljane Kosova, iz kancelarije visoke predstavnice najavljeno je da će dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.

Premijer Vučić rekao je u utorak da će tema razgovora u Briselu biti primena onoga što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine, ali nije želeo da unapred procenjuje ishod današnje, nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

„Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom“, rekao je on i dodao da ne može da prognozira ishod.

On je podsetio da je „druga strana“ pre desetak dana rekla da „ni za živu glavu“ ne ide na dijalog, a bilo je jasno da će ići.

Vučić je ranije ocenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju, jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.

Za Beograd je najvažnija tema sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, a Priština još nije donela izvršnu uredbu o osnivanju te zajednice iako je to dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

Prema najavama zvaničnika, očekuje se da će jedna od tema biti i vladavina prava, uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću.

Kosovski premijer Mustafa, koji je ranije najavljivao da neće putovati u Brisel sve dok Priština ne dobije viznu liberalizaciju, potvrdio je svoje prisustvo na današnjem sastanku.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je tim povodom rekla da su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine dva potpuno odvojena pitanja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije da bi, osim razgovora o sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, na stolu nužno trebalo da se nađu i pitanja o vladavini prava, ukljucujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću.

Kako je poručio, Srbija želi da razgovara i da se dogovara za stolom “za kojim nešto čeka i nas, a ne samo zahtevi, nepravde i poniženje”.

“Mi želimo da razgovaramo za stolom za kojim jedni druge gledamo u oči i postižemo rezultat i za albanski i za srpski narod, a ne za stolom za kojim se Srbiji ispostavljaju ultimatumi“, rekao je Đurić.

Đurić je izjavio i da Beograd neće prihvatiti reviziju ni menjanje sporazuma koji su dogovoreni u Briselu, 25. avgusta, i podvukao da odluke kosovskog Ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih opština ne mogu bitno uticati na dogovoreno, jer “Beograd nije vodio pregovore sa pravosudnom institucijom, već sa političkim predstavnicima“.

Na značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine ukazao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji je prošle nedelje u Beogradu izjavio da razgovori nemaju alternativu, da su oni glavni put ka normalizaciji odnosa, da to ne znači priznanje Kosova, već „činjenice da Kosovo postoji“ i da je neophodno rešavanje pitanja u vezi sa svakodnevnim životom na toj teritoriji.

Takođe, Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta razmotrio je prošlog četvrta u Strazburu Nacrt rezolucije o Srbiji izvestioca Dejvida Mekalistera koja ukazuje na važnost dijaloga Beograda i Prištine, koji je ključni uslov za članstvo Srbije u EU i u kojoj se traži i sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi tvrdi da Priššina ne odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da bi narednih dana trebalo da počne rad na njenom statutu.

Osim razgovora o ZSO, na dnevnom redu bi mogle da se nađu i teme koje su u prethodnom periodu dogovorili tehnički timovi obeju strana, poput uspostavljanja avio-saobraćaja između Beograda i Prištine, i slobode kretanja, odnosno upotrebe registarskih tablica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar