U trendu

Nastavlja se kriza italijanske vlade

RIM – Nastavlja se kriza italijanske vlade i nakon jučerašnjeg tročasovnog razgovora sa predstavnicima najmanjeg člana koalicije, partije “Italja Viva”, Matea Rencija, koji već mesec dana postavlja ultimative i preti raspadom vlade.

To je glavna politička tema italijanskih medija.

Nakon sastanka, jedna od dva ministra stranke “Italija Viva”, Tereza Belaova je izjavila za televiziju “da je vlada na poslednjoj stanici”.

Njenu izjavu deo italijanskih medija je komentarisao tako što je ispod slike ministarke napisano: “Ovo je žena koja se igra sudbinom zemlje”.

Direktor uticajnog dnevnog lista “Il Fato Kotidijano” Marko Travaljo je izjavio povodom “x-ultimatuma” Matea Rencija da “nevažna partijica Italija Viva čini štetu državi”.

Agencija Ansa piše kako se iz sedišta predsednika Italije Serđa Matarele “sa posebnom zabrinutošću prati situacija, ali jedino što za sada može da se vidi je kriza vlade koja traje dok se država suočava sa rastom pandemije”.

Predsednik Demokratske stranke Nikola Zingareti je optužio partiju Matea Rencija da “stalno izmišljaju nove razloge za ucenu”, a list “Domani” tvrdi, pozivajući se na svoje izvore bliske vladi, “da je premijer Konte umoran i razočaran te da je učinio sve moguće da sačuva što se sačuvati može”.

Sadašnii problemi sa kojima se suočava italijanska vlada su mnogo više od uobičajene političke igre vlasti i prevlasti koalicionih partnera.

U pitanju je usvajanje dugoročnog plana za raspodelu 209 milijardi evra iz takozvanog Fonda za obnovu koje je Italija dobila od Evropske Unije. Tim novcem Italija treba da se oporavi od zdravstvene i ekonomske krize.

Stranka Matea Rencija, “Italija Viva”, koja ima samo 3 odsto podrške birackog tela, već mesec dana insistira da se plan o raspodeli novca za obnovu, koji je predlozila vlada, a čiji je član i Renci, promeni.

Neke njegove primedbe su usvojene, ali na svakom novom sastanku Renci postavlja nove uslove i zahteve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.