U trendu

Nastavlja se kriza u Keniji, lider opozicije poziva pristalice da ne idu na posao

Lider opozicije u Keniji Raila Odinga pozvao je svoje pristalice da sutra ne idu na posao u znak protesta zbog, kako je rekao, pokradenih izbora na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Uhuru Kenijata.

Odinga se danas obratio pristalicama u Kiberi, siromašnom i prenaseljenom delu glavnog grada Najrobija, uporištu opozicije i mestu čestih sukoba demonstranata i policije od predsedničkih i parlamentarnih izbora 8. avgusta. Demonstranti uglavnom bacaju kamenje na policiju, koja uzvraća bojevom municijom i suzavcem.

„Nema rada do utorka, kada ćemo objaviti sledeći korak“, rekao je Odinga, koji je bio predsednički kandidat i u prethodna tri izborna ciklusa.

Vlada Kenije pozvala je gradjane da se vrate na posao i osudila nasilne demonstracije kao nezakonite.

Izborna komisija, koja je preksinoć proglasila pobedu Kenijate na predsedničkim izborima, saopštila je da su izbori bili pošteni, a medjunarodni posmatrači pohvalili su upravljanje izbornim procesom u zemlji s 45 miliona ljudi. Prema zvaničnim podacima, Kenijata je osvojio 54 odsto, a Odinga 45 odsto glasova.

U neredima koji su u Keniji izbili posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, poginule su 24 osobe a više od 90 je povredjeno. To je saopštila državna Nacionalna komisija za ljudska prava, koja nadgleda vladine institucije, i pozvala zvaničnike da utiču na policiju da prestane da koristi bojevu municiju protiv civila.

U drugom siromašnom uporištu opozicije u Najrobiju, Matareu, večeras su se mačetama sukobili pripadnici dve etničke grupe, Lui i Kikujui, a mnogi brinu zbog mogućnosti širenja etničkih sukoba na druge delove Kenije pošto mnogi gradjani glasaju po etničkim linijama. Predsednik Kenijata je Kikuju, a Odinga je Luo. U najvećem delu Kenije od održavanja izbora nije bilo sukoba.

Posle izbora 2007. godine, više od 1.000 ljudi je poginulo u etničkim sukobima. Odinga je i tada izgubio predsedničke izbore, ali je kasnije postao premijer na osnovu dogovora o podeli vlasti u cilju smanjenja tenzija.

Odingin poziv pristalicama da ne rade sutra biće test njegove sposobnosti da mobiliše svoju bazu, ali mogao bi da dovede i do napetosti ako neke njegove pristalice pokušaju da spreče druge ljude da idu na posao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.