U trendu

Nastavljen nadzor nad doktoratom Sebije Izetbegović

SARAJEVO – Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nastavili su danas nadzor na Univerzitetu u Sarajevu po prijavi za poništenje doktorske diplome Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Inspekcijski nadzor na okolnosti iz prijave još nije okončan i tačno je da je danas nastavljen na Univerzitetu u Sarajevu. Iz tog razloga, davanje bilo kakvih informacija u ovom trenutku bilo bi preuranjeno“, navela je portparolka Uprave Vildana Brdarić.

Inspektori su pre dva dana vršili provere na Medicinskom fakultetu kao jednoj od organizacijskih jedinica, a one su danas nastavljene na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno rektoratu.

RSE podseća da je senat Univerziteta u Sarajevu poništio magistarski rad Sebiji Izetbegović, a tri dana kasnije rektor Univerziteta Rifat Škrijelj potpisao je i rešenje kojim se Sebiji Izetbegović poništava i upis u Matičnu knjigu magistranata, čime je ona zvanično izgubila zvanje magistra nauka, zbog čega je postalo upitno i njeno doktorsko zvanje, kao i zvanje profesorke na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske saopštilo je ranije da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomske studije u Zagrebu, ali da to Ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Izetbegović, prema odluci Senata, može da nastavi da radi kao lekar, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologiju, ali ne i kao profesor na Medicinskom fakultetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.