U trendu

Nastavljeni izraelski napadi na Gazu dok traju pregovori o prekidu vatre

Izraelski napadi iz vazduha na pojas Gaze nastavljeni su danas dok strani posrednici nastoje da postignu dogovor o prekidu vatre.

U napadima započetim u utorak, poginulo je 30 Palestinaca, a u palestinskom raketiranju u znak odmazde poginula je jedna osoba u Izraelu.

Islamski džihad je juče popodne ispalio dugometnije rakete u pravcu Izraela i šrapnel je pogodio stambenu zgradu u gradu Rehovotu u centralnom Izraelu.

Izraelski borbeni avioni su potom ciljali mesta odakle se ispaljuju rakete.

Uprkos sporadičnim izraelskim napadima situacija je danas relativno mirna.

Islamski džihad nije raketirao Izrael protekle noći što je povećalo nade da će Egipat, Katar i UN moći da posreduju prekidu vatre.

Meta izraelskih napada ove nedelje je Islamski džihad, druga po veličini ekstremistička organizacija u pojasu Gaze, kojom vlada Hamas.

Od početka napada ubijena su petorica komandira Islamskog džihada, kako tvrdi izraelska strana, a pripadnici te organizacije su ispalili više od 800 raketa u pravcu gusto naseljenih delova Izraela.

Izraelska vojska je pogodila najmanje 215 ciljeva u pojasu Gaze uključujući mesta odakle se ispaljuju rakete i mine i ekstremiste koji su se pripremali da ih ispale.

U pojasu Gaze ubijeno je sedmoro dece i četiri žene, po podacima humanitarne kancelarije UN.

Izraelska vojska i Palestinski centar za prava navode da je najmanje troje dece poginulo kada su palestinske rakete pogrešno ispaljene i pale u pojas Gaze.

Više od 90 Palestinaca je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Smrt civila izazvala je osude u arapskom svetu i zabrinutost u SAD i u Evropi.

U prethodna četiri rata protiv Hamasa Izrael se suočavao sa optužbama za ratne zločine zbog smrti civila i koriščenja teškog naoružana u gusto naseljenoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su na te optužbe odgovarali da palestinske ekstremističke organizacije koriste civile kao ljudske štitove tako što napadaju iz stambenih područja.

Pre nego što su sukobi juče eskalirali činilo se da je prekid vatre izvestan.

Današnje relativno zatišje pobudilo je nade da će se dogovor postići.

Zvaničnici Hamasa su jutros rekli lokalnim medijima da Egipat pojačava nastojanja da se nasilje zaustavi i da pregovara i sa Hamasom i a Islamskim džihadom.

Izraelski napad je započeo, kako je rečeno, u znak odmazde za baražnu raketnu vatru Islamskog džihada na Izrael prošle nedelje posle smrti jednog člana te organiazcije od štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Visoki zvaničnik Islamskog džihada Ihsan Ataja se žalio danas da posrednici nisu u stanju da pruže toj organizaciji nikakve garancije.

On je rekao da postoji nesporazum zbog zahteva Islamskog džihada da Izrael obustavi ciljana ubistva.

Najnoviji sukob Izraela i Islamskog džihada, najžešći od avgusta prošle godine, započeo je simultanim izraelskim napadima iz vazduha u kojem su ubijena tri komandira te organizacije, dve njihove supruge i deca dok su spavali u svojim domovima.

Šef političkog krila Islamskog džihad Muhamed al-Hindi bio je optmističniji. On je u Kairu izjavio da se nada da će obe strane danas postići dogovor i poštovati ga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar