U trendu

Nastavljeni neredi u S. Irskoj, na polic. bacani molot. kokteli

LONDON – Učesnici protesta u Severnoj Irskoj sukobili su se sa policijom i u nedelju uveče, a na pripadnike policije bacani su molotovljevi kokteli i cigle.

Poslednjih meseci napetosti su porasle u lojalistickoj zajednici zbog trgovinskih aranžmana nakon Bregzita za koje se tvrdi da su stvorili barijere između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

Protesti se već treću noć zaredom održavaju u oblastima u Njutonabiju i Karikfergusu, kao i u oblasti Severnog puta u blizini Karikfergusa, piše Gardijan.

U subotu je bačeno 30 Molotovljevih koktela na policajce u Njutonabiju, što je policija opisala kao „orkestrirani napad“, dok je u petak bilo nasilja i u predelu Sandi Rov u Belfastu.

U petak uveče širom Belfasta i Londonderija povređeno je 27 policajaca.

U Londonderiju, tokom nekoliko noći u poslednjih nedelju dana, policija je bila izložena neprekidnim napadima u lojalistickim delovima priobalnog dela grada.

Bes građana je još više porastao prošle nedelje nakon odluke da se ne gone 24 političara Šin Fina zbog prisustva velikoj republikanskoj sahrani tokom ograničenja uvedenih zbog pandemije Kovida 19.

Sve glavne unionističke stranke zahtevale su ostavku šefa policije Severne Irske Sajmona Birna, tvrdeći da je izgubio poverenje njihove zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar