Nastavljeni razgovori o iranskom nuklearnom sporazumu

BEČ – Indirektni pregovori između Irana i SAD u Beču o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su danas, pa se Teheran usredsredio na ukidanje sankcija, iako je, kako navodi Rojters, napravljen slab napredak u obuzdavanju iranskih atomskih aktivnosti.

Sedma runda pregovora, a prva pod vođstvom novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija, završila se pre 10 dana, tako što je Iran dodao nove zahteve.

Zapadne sile su navele da je napredak isuviše spor i da pregovarači imaju „nedelje, ne mesece“, pre nego što dogovor iz 2015. godine izgubi smisao.

SAD i zapadne sile žele ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teherana, koji zauzvrat traži ukidanje svih sankcija Zapada.

„Danas su se sve strane dogovorile da se vrate za pregovarački sto, uprkos novogodišnjim praznicima. Ovo pokazuje da su sve strane shvatile koliko je važno da se što pre reši ovo pitanje“, izjavio je izaslanik Kine na pregovorima Vang Ćun.

Iako na pregovaračkim stolom nema Amerike, Zapad predstavljaju Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Evropska unija, a učestvuju i Rusija i Kina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar