U trendu

Nastavljeno suđenje za eksploziju u Bejrutu

BEJRUT – Libanski sudija Tarek Bitar nastavio je danas nakon 13 meseci suspenzije zbog političkog pritiska istragu o eksploziji u luci u Bejrutu 2020. godine u kojoj je poginulo 220 ljudi,

Bitar je optužio šefa libanske obaveštajne agencije general-majora Abasa Ibrahima i šefa drugog bezbednosnog tela i general-majora Tonija Salibu, kao i bivšeg komandanta vojske Žana Kavadžija, saopštili su sudski zvaničnici, ne precizirajući detalje i prirodu optužbe, prenosi Rojters.

Izvori u pravosuđu Libana rekli su da je Bitar naredio oslobađanje pet osoba koje su pritvorene ubrzo nakon eksplozije, bivših lučkih zvaničnika Mišela Nahula, Šafika Merhija i Samija Huseina, kao i zavarivača sirijskog porekla Ahmad Radžab i izvođača radova Salima Šeblija.

Za eksploziju u luci mnogi krive libanske vlasti i smatraju da je tragedija u stvari posledica dugogodišnje korupcije i lošeg upravljanja, prenosi Rojters.

Eksploziju je izazvalo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi kao đubrivo, a koji je godinama bio nepropisno uskladišten u luci.

Zvanična korespodencija između političkih, bezbednosnih i sudskih zvaničnika je pokazala da su mnogi bili svesni da je opasni materijal istovaren u luci pre gotovo deceniju, a da nisu preduzete mere da se ukloni.

Posle eksplozije lučki, carinski i pravni dokumenti pokazali su da je amonijum nitrat dopremljen u Liban 2013. godine na ruskom brodu i od tada je stajao u skladištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar