U trendu

Nastavnici u Čikagu posle štrajka dobiće povišice, a škole medicinske sestre i socijalne …

Čikaški nastavnici su odobrili sporazum kojim je okončan njihov skoro dvonedeljni štrajk, pošto su dobili povišicu plate, ograničenje veličine odeljenja i obećanje da će svaka škola dobiti medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Čikaško Udruženje nastavnika s 25.000 članova stupilo je u štrajk 17. oktobra, posle više meseci neuspešnih pregovora sa školskim vlastima i lokalnom upravom gradonačelnice Lori Lajtfut.

Nastavnici su priredjivali protestne povorke i skupove po gradu, okružna vlast je škole držala kao otvorene, ali su tokom nekoliko obustava rada otkazane dve nedelje nastave što je pogodilo više od 300.000 djaka i njihove porodice.

Nastavnici su rekli da štrajkuju za „socijalnu pravdu“, s ciljem da se povećaju sredstva za medicinske sestre i socijalne radnike za potrebe djaka, i da se smanji veličinu odeljenja u kojima u nekim školama ima i po više od 40 djaka.

Čelnici Udruženja nastavnika su rekli da je štrajk primorao grad na pregovore o pitanjima koja je u početku smatrao da su izvan granica nadležnosti, uključujući podršku beskućnicima.

Lajtfut koja je ove godine preuzela dužnost, rekla je da štrajk nije ni bio potreban i nazvala „istorijskom“ ponudu grada za povišicu plata od 16 odsto nastavnicima, ali tokom pet godina, i druga obećanja.

Pošto se štrajk u petak završio, Lajtfut je rekla da će ceo grad imati koristi od sporazuma.

Okrug se se obavezao da će dati 35 miliona dolara da omogući ograničenje veličine odeljenja i prihvatio da svaka škola do 2023. godine dobije medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Potpredsednica Udruženja nastavnika, Stejsi Dejvis Gejt, rekla je da su štrak i sindikalna borba „imali viši cilj: promenu i vrednosti i sistema u Čikagu“.

Objasnila je da su „poreski obveznici iz radničke klase u Čikagu skupo platili oblakodere koje većina njih nikada neće ni videti, ali njihovo dete treba da može da vidi školsku medicinsku sestru kad god mu je potrebna. U gradu sa ogromnim bogatstvom, korporacije mogu da plaćaju ono što je javno dobro“, rekla je Dejvis Gejt.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.