U trendu

NATO donirao dodatnu medicinsku opremu S. Makedoniji

SKOPLJE – NATO je Severnoj Makedoniji donirao 60 kompleta za respiratore koji su dostavljeni makedonskom MInistarstvu zdravlja, prenosi TV Telma.

Centar za koordinaciju evro-atlantskog odgovora za katastrofe NATO saopštio je da će sledeće nedelje kompleti za respiratore biti distribuirani lokalnim bolnicama u kojima su prethodno bilo donirano 60 respiratora i isporučeni 30. oktobra 2020. godine, objavio je NATO na svom veb sajtu.

Oprema je omogućena uz finansijsku podršku Češke, Litvanije, Holandije, Velike Britanije i SAD, a biće rasprodeljena u bolnicama u Skoplju, Tetovu, Štipu, Bitolju, Ohridu i Prilepu.

„Ova podrška je deo celokupnog paketa pomoći za koji su se NATO saveznici saglasili da obezbede za Severnu Makedoniju za suočavanje sa ozbiljnim efektima pandemije. Dodatni respiratori i druga medicinska oprema će biti isporučeni Severnoj Makedoniji sledeće nedelje, a u okvirima Fonda za pandemijski odgovor NATO“, navodi se u saopštenju NATO.

Do sada je 18 članica NATO doniralo finansijska sredstava i medicinsku opremu za odgovor protiv pandemije, a odobreni su paketi pomoći za Albaniju, Češku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, kao i za pet država partnera – BiH, Moldaviju, Irak, Tunis i Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.