U trendu

NATO najavio još teškog naoružanja za Ukrajinu, svet osudio bombardovanje zgrade u Dnjepru

NATO je u nedelju saopštio da bi Ukrajina mogla da očekuje novo zapadno teško naoružanje „u bliskoj budućnosti“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin „precenio snagu“ svojih trupa invazijom na Ukrajinu. „Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa komandom, njihovu lošu opremu“ i njihove „teške gubitke“, rekao je on nemačkom dnevniku „Handelsblat“.

„Nedavna (zapadna) obećanja o isporuci teškog naoružanja su značajna i očekujem da će ih biti još u bliskoj budućnosti“, dodao je on nekoliko dana pre novog koordinacionog sastanka zapadnih zemalja koje pružaju pomoć Ukrajini, 20. januara u Nemačkoj.

Države Zapada dugo nisu bile voljne da isporučuju teže naoružanje Kijevu, plašeći se da će biti uvučene u rat. Ali, početkom januara Francuska, Nemačka i SAD su konačno obećale da će poslati oklopne pešadijske ili izviđačke tenkove – 40 nemačkih „Mardera“, 50 američkih „Bredlija“ i francuskih AMX-10 RC.

Velika Britanija je u subotu saopštila da će isporučiti 14 tenkova „Čelendžer 2“ Ukrajini „u narednim nedeljama“. To je prva zemlji koja će Kijevu isporučiti teške tenkove zapadne proizvodnje.

Ruska diplomatija je ocenila da ta pošiljka oružja „ni na koji način neće ubrzati okončanje vojnih neprijateljstava, već će ih samo pojačati“.

Kijev je već dobio od svojih saveznika teške tenkove, ali stare, sovjetske, skoro ih je 300, ali još nije dobila nijedan zapadne proizvodnje.

Poljska je u sredu saopštila da je spremna da isporuči 14 nemačkih teških tenkova „Leopard 2“, za šta je potrebno odobrenje Berlina.

Dok izgleda da njegova vojska ima teškoća u borbi protiv ukrajinskih snaga koje podržava Zapad, Vladimir Putin je u intervjuu ruskoj javnoj televiziji emitovanom u nedelju uveravao da „sve ide po planu“.

„Dinamika je pozitivna i sve ide po planovima Ministarstva odbrane i Generalštaba. Nadam se da će nas naši borci još više puta oduševiti svojim vojnim rezultatima“, rekao je on o „vestima koje dolaze iz Soledara“, grada za koji je ruska vojska u petak tvrdila da ga je osvojila.

Zauzimanje tog malog ukrajinskog grada predstavljeno je u Moskvi kao uspeh posle nekoliko meseci ruskih neuspeha, posebno povlačenja iz oblasti Harkova, na severoistoku, i iz velikog grada Hersona, na jugu, pred ukrajinskim kontraofanzivom.

Ali zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Gana Maliar, uvavala je u nedelju uveče da su ukrajinske snage zadržale svoje položaje u Soledaru.

Ona je rekla da su „odbili napade osvajača“ na više linija fronta u oblastima Luganska i Donjecka, uključujući Soledar. „Jednostavno rečeno, bitka se nastavlja“, rekla je Maliar.

„Bitka za Soledar, za Bahmut, za celu Donjecku oblast, za Lugansku oblast se nastavlja bez ikakvog predaha“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj poruci javnosti.

Po Moskvi, osvajanje Soledara je važan korak za opkoljavanje obližnjeg grada Bahmuta koji ruska vojska i paravojna grupa Vagner mesecima pokušavaju da osvoje.

Novi talas gadjanja granatama i raketama pogodio je nekoliko ukrajinskih gradova i lokacija u subotu i nedelju, uključujući stambenu zgradu u subotu u Dnjepru.

Po poslednjem izveštaju u nedelju uveče, tamo je poginulo 30 ljudi, uključujući dete, a 75 je ranjeno, uključujući 14 dece, dok se 45 ljudi vodi kao nestalo.

Na snimku koji je objavio ukrajinski Relief vidi se kako spasioci noću kopaju po ruševinama velike zgrade koju je eksplozija raketa presekla na dvoje, iz koje su uspeli da izvuku 39 preživelih, uključujući šestoro dece.

Obraćajući se Rusima na ruskom, Vladimir Zelenski je u svom večernjem govoru poručio onima „koji ni sada ne mogu da izgovore par reči da osude ovaj teror“, da će njihovo „kukavički ćutanje“ dpvesti do toga da će „jednog dana isti teroristi doći po vas“ jer „zlo oseća kukavičluk“.

SAD su osudile gadjanje stambene zgrade kao „novi primer brutalnog i varvarskog rata koji Rusija vodi protiv ukrajinskog naroda“. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost je uverio da će SAD „nastaviti da obezbeđuju Ukrajini ono što joj je potrebno da se brani“.

Na jugu, u Krivom Rigu, jedna osoba je poginula, a jedna ranjena u subotu od pogodaka u stambene zgrade, navodi se u zvaničnom izveštaju.

U nedelju su ruske snage ponovo snažno bombardovale Herson, pogodivši infrastrukturu i prostorije Crvenog krsta i ranivši sedmoro, po rečima regionalnog guvernera Jaroslava Januševiča.

„Tokom dana, neprijatelj je izveo osam napada višecevnim raketnim bacačima“, saopštio je u nedelju uveče ukrajinski Generalštab, posebno pominjući „ofanzivne akcije (Rusa) kod Bahmuta i Avdijevke“.

Po ukrajinskim vlastima, nestanci struje su pogodili većinu delova zemlje nakon ovih novih napada.

„Proizvodni deficit u elektroenergetskom sistemu nakon napada je ogroman. Nekoliko termoelektrana više ne radi“, naveo je na Fejsbuku generalni direktor energetske kompanije IASNO, Sergii Kovalenko, najavljujući ograničenja isporuke električne energije svuda u zemlji, posebno u Kijevu.

„Šteta je velika. Sve energetske kompanije rade na popravci, ali moramo biti spremni da će ispadi trajati dugo“, rekao je Kovalenko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar