U trendu

NATO nije i neće prekinuti politički dijalog sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom u Varšavi da NATO nije niti će prekinuti politički dijalog sa Rusijom iako je vojna saradnja suspendovana zbog ruske aneksije Krima.

„Posle nelegalne ankesije Krima NATO je suspendovao saradnju sa Rusijom. Ali mi nismo suspendovali nikada politički dijalog sa Rusijom, ostavili smo otvorene kanale, ostavli smo Savet NATO-Rusija kao platformu za razgovore“, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar NATO odbio je da prognozira kada i pod kojim uslovima bi ti razgovori mogli da se dignu politički na viši nivo nego ambasadorski i naglasio da se NATO sada fokusira na predstojeći sastanak ambasadora NATO i Rusije 13. jula, dok je poljski predsednik povratak dijalogu uslovio time da Rusija počne da poštuje medjunarodno pravo.

„Mora da se vrati ono sto je najvažnije za mir – poštovanje medjunarodnog prava. U trenutku kada Rusija počne da poštuje medjunarodno pravo možemo da počenemo da govorimo o partneru za ozbiljan dijalog. Drugi element je ono što treba NATO da uradi. Da bi bio partner Rusije NATO mora da  pokaže da je živ i da reaguje na izmenjenu bezbednost, te da u slučaju potrebe ume da odgovori“, rekao je Duda.

Jens Stoltenberg kazao je da će samit NATO sutra i u subotu u Varšavi doneti odluke o jačanju istočnog krila NATO sa četiri masivna bataljona – jednog u Poljskoj a tri u baltičkim zemljama ali da još uvek nije precizirano gde će konkretno na teritoriji tih zemalja vojnici u rotacijama biti razmešteni.

„Bataljoni su multinacionalni da pošalju poruku da na napad na jednog člana  odgovaraju svi. Bataljoni su samo jedan element u kompleksnom odgovoru NATO. Tu je spremnost  naših snaga, tri puta smo povećali obim snaga za intervencije, više vežbamo, ubrzali smo i procese odlučivanja kada je potrebno“, rekao je Stoltenberg.

Šefovi država i vlada 28 članica NATO uz premijera Crne Gore kao ravnopravnog učesnika svih razgovora i dogovora u Varšavi, iako formalno nije dovršena ratifikacija učlanjenja Crne Gore, prema najavi poljskog predsednika doneće odluke o jačanju tamo gde je najpotrebnije – na istočnom krilu i na jugu.

„NATO od početka ima jedan  zadatak – odbranu savezničke terotorije kao celine bez podele na zone koje su više ili manje bezbedne. NATO je uvek brinuo o miru čak i tokom hladnog rata. NATO pojačava svoje snage zato da nikada ne bude rata. NATO nikada nije bio agresor, nikad nije bio  okupator, osim što će naredna dva dana okupirati naši Narodni stadio“, rekao je Andžej Duda.

Stoltenberg i Duda složno su ocenili na konferenciji za novinare uoči sutrašnjeg početka dvodnevnog samita NATO u Varšavi da se Bregzit nikako neće odraziti na savezništvo sa Velikom Britanijom i da će saradnja sa Velikom Britanijom kao jednim od ključnih saveznika ostati najmanje na dosadašnjem nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.