U trendu

NATO odbio zahtev Ukrajine: „To bi bio rat u celoj Evropi“ (video)

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da će Rusija da plati zbog napada na Ukrajinu.

Sve informacije o dešavanjima u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.
„Ovo je Putinov rat, koji je on izabrao, planirao i to protiv mirne zemlje“, rekao je on.

„Zovemo Putina da prekine ovaj rat odmah, da povuče sve svoje trupe iz Ukrajine bez izuzetka i da se uključi u diplomatske aktivnosti“, poručio je on.

Dodao je da NATO nije deo ovog konflikta i da radi na tome da sukob ne eskalira sa još više žrtava.

„NATO ne traži rat sa Rusijom“, kazao je on i napomenuo da su članice Severnoatlantske alijanse poslale svoje trupe na istočni deo bloka.

Kazao je da je „ruska invazija“ strašna i da se plaši da će se u naredna dva dana situacija u Ukrajini pogoršati – biće više mrtvih i povređenih, više razaranja.

„Postoje lekcije koje možemo da izvučemo iz ovog sukoba“, rekao je on, „a to je da čuvamo svoje nacije.“

„NATO je ujedinjeniji nego ikada“, poručio je on i dodao da je danas sa EU odlučeno da se ojača koordinacija, kao i da će Finska i Švedska učestvovati u sastancima.

Stoltenberg je rekao da je NATO pomogao Bosni i Hercegovini i Gruziji kada je to bilo neophodno, da ih vojno ojača, te je pozdravio to što je Alijansa jačala vojnu snagu Ukrajine prethodnih godina.

Stoltenberg je rekao da vidi da Rusija pokušava da ojača svoju moć diverzijama u domaćim političkim procesima i rekao da je Rusija izvela invaziju.

Opasnost od uticaja Rusije vidi i u Bosni i Hercegovini.

Stoltenberg navodi da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

O sukobu u nuklearnoj elektrani

Šta se dogodilo sa elektranom Zaporožje? „Uzvratili smo napad“ VIDEO
On je kazao da je rat opasan, kao i ratna dejstva u okolini nuklearnih elektrana.

„Potencijalno je i nuklearna opasnost“, napomenuo je on odgovarajući na pitanje novinara o sukobu u nuklearki koji se dogodio noćas.

Stoltenberg je rekao da su NATO članice, pogotovo SAD, Velika Britanija i Kanada jačale ukrajinsku armiju i da je to bilo ključno, jer se upravo te tupe sada bore.

„Vidimo ljude kako pate, želeo bih da pohvalim hrabrost ukrajinskog naroda, to je zašto jačamo svoju podršku i zašto su članice NATO primenile najjače sankcije koje su ikad primenjene i angažovale svoje trupe“, rekao je on.

„Bilo bi još gore da sukob eskalira van granica Ukrajine, zato smo rekli da nećemo ući ni na zemlju ni u vazdušni prostor Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da razume zahtev Ukrajine da se zatvori vazdušni prostor nad tom zemljom.

„Razumemo razočaranje, ali ako bismo to uradili, znamo da bi to eskalirao u rat u celoj Evropi“, rekao je on.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar