U trendu

NATO osudio napad na tanker, pozvao Iran da poštuje obaveze

VAŠINGTON – NATO se danas pridružio saveznicima u snažnoj osudi napada na naftni tanker „Merser Strit“ kod obala Omana i izrazio saučešće Rumuniji i Velikoj Britaniji zbog pretrpljenih gubitaka.

Sloboda plovidbe od vitalnog je značaja za sve saveznike NATO i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju Alijanse.

Velika Britanija, SAD i Rumunija zaključile su da je Iran najverovatnije odgovoran za ovaj incident, a saveznici izražavaju zabrinutost zbog destabilizacionih akcija Irana u regionu i pozivaju Teheran da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Dve osobe – jedan Britanac i jedan Rumun, poginule su prilikom napada dronom na naftni tanker „Merser Strit“, kojim upravlja „Zodijak maritim“ u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.

Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti, dok je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid u petak za ovaj incident okrivio „iranski terorizam“.

Iran je negirao te optužbe, navodeći da takvim neosnovanim tvrdnjama Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar