U trendu

NATO potvrdio jedinstvo, pokušava da za sobom ostavi Trampovu eru

 Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su danas posvećenost da se brane od spoljašenjeg napada spolja i naglasili snagu odnosa izmedju Severne Amerike i Evrope, posle četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika za vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

„Sada otvaramo novo poglavlje u našim transatlantskim odnosima“, izjavio je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na početku dvodnevnog ministarskog sastanka.

Stoltenberg je zahvalio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) na tome što se obavezao da će „obnoviti snagu saveza“.

„Sastajemo se u Briselu da bismo potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike, sa NATO-om u srcu“, naveli su ministri u zajedničkoj izjavi čiji je cilj okretanje nove stranice posle Trampove ere.

Ministri, medju kojima i šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) takodje su se obavezali na poštovanje klauzule o kolektivnoj odbrani – član 5 osnivačkog ugovora NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

Šefovi diplomatija su naveli da se NATO suočava sa „rastućim pretnjama i sistemskom konkurencijom“ i dodali da „agresivne akcije Rusije predstavljaju pretnju za evroatlantsku bezbednost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar