U trendu

NATO: Rusija obmanjuje svet tvrdnjama o povlačenju trupa

BRISEL – NATO je danas optužio Rusiju da obmanjuje svet tvrdnjama o vraćanju pojedinih trupa u baze i tvrdi da je Moskva, umesto toga, povećala svoje trupe za još 7.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozdravio ponude Kremlja da se nastavi sa traženjem diplomatskih rešenja, ali je upozorio, zajedno sa drugim zvaničnicima, da NATO još nije uočio signale vojnog povlačenja koje je najavila Moskva, prenosi agencija AP.

“Videli smo suprotno od nekih izjava. Videli smo povećanje trupa u poslednjih 48 sati do 7.000 vojnika”, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas uoči sastanka Alijanse u Briselu.

“Smrtno smo ozbiljni i suočićemo se sa pretnjom koja trenutno postoji. Posledice ovog masovnog gomilanja od skoro 60 odsto ruskih kopnenih borbenih snaga na granici jedne suverene zemlje će vam doneti suprotan efekat”, poručio je Volas.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik američke administracije je nešto ranije izjavio da su pojedne ruske snage tek stigle u područje blizu ukrajinske granice, i da su lažne tvrdnje Moskve o povlačenju snaga nakon održanih vojnih vežbi.

Zvanična Moskva, međutim, negira da planira bilo kakvu invaziju na Ukrajinu, ali poručuje da joj se mora dozvoliti da zaštiti svoje bezbednosne interese, navodi agencija AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.