U trendu

NATO: Rusija prikriva prave podatke o velikoj vojnoj vežbi

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel, rekao je danas u Tirani da postoji razlog za zabrinutost povodom aktuelne vojne vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2017“, jer se ona može posmatrati kao „ozbiljna priprema za veliki rat“.

Pavel je za Asošiejted pres rekao da Rusi nisu bili transparentni po pitanju činjenica te vojne vežbe, uprkos uveravanjima Moskve da „NATO ne smatra neprijateljem“ i da „vojna vežba nema NATO kao cilj“.

On je naveo da bi broj vojnika na vežbi „Zapad 2017“, za koji Rusija kaže da je oko 12.700, mogao zapravo da bude izmedju 70.000 i 100.000.

„Sve u svemu, ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat. Kada gledamo samo ono što je Rusija predstavila, ne bi trebalo da brinemo. Ali kada pogledamo celu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije bila transparentna“, rekao je Pavel.

Pavel je dodao da NATO povećava napore za ponovno uspostavljanje direktne vojne komunikacije s Rusijom kako bi se izbegle „nenameravane posledice eventualnih incidenata tokom te vežbe“.

U glavnom gradu Albanije Tirani održava se godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO, na kojoj se diskutuje o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Avganistan.

Vojna vežba „Zapad 2017“ trajaće do 20. septembra, a u njoj učestvuje 5.500 ruskih i 7.200 beloruskih vojnika.

(Beta)

1 komentar
  1. Jovan

    A sta to vas svrbi o „podacima“ vojnih vezbi Rusije? Sta ste to umislili ko ste vi da vam to Rusija dostavlja na tacni?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike