NATO se protivi sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja

MOSKVA – Države članice NATO se protive Sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja jer je u suprotnosti sa postojećom arhitekturom procesa razoružanja, saopšteno je danas iz Severnoatlantskog saveza.

Za sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja glasale su 122 članice UN u julu 2017. godine u Njujorku, ali među njima nisu bile stalne članice Saveta bezbednosti – Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska i SAD.

„Potvrđujemo našu predanost da se očuva i pojača kontrola naoružavanja, razoružavanja i neširenja (nuklearnog naoružanja). Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja uskoro bi trebalo da bude usvojen, ali mi zajednički izražavamo protivljenje tom sporazumu jer on ne odražava sve složenije izazvove međunarodnoj bezbednosti i u suprotnosti je sa postojećom arhitekturom neširenje (nuklearnog naoružanja) i razoružavanja. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) ostaje jedini verodostojan akt na putu ka nuklearnom razoružanju i mi smo odlučni da doprinesemo očuvanju, univerzalizaciji i punoj implementaciji NPT“, navodi se u saopštenju NATO, preneo TAS.

U NATO smatraju da Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja nema jasno definisane rigorozne mehanizme kontrole i ukazuju da taj sporazum nije potpisala ni jedna država koja raspolaže nuklearnim naoružanjem, pa tako on i ne može da doprinese uklanjanju nuklearnog oružja, ali bi mogao da ugrozi postojeću globalnu arhitekturu procesa nuklearnog razoružavanja i neširenja nuklearnog oružja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.