U trendu

NATO StratKom: Sputnjik Srbija podstiče podele na ZB

BRISEL, 26. maja ( Tanjug) – NATO Centar za strateške komunikacije ocenjuje da portal Sputnjik Srbija svojim izveštavanjem ”pojacava percepciju podele izmedu pro-zapadnih i pro-istocnih snaga na Zapadnom Balkanu”.

Analiza ukazuje da Sputnjik pro zapadne zemlje regiona predstavlja kao ”slabe i korumpirane”, a Srbiju kao „simpatizera Rusije” i ”uspešnu pricu” u regionu, navodi se u izveštaju.

”Oni koji su bliski Zapadu (Albanija, Sevrena Makedonija i Crna Gora) predstavljani su negativnije i cesto povezivani sa kriminalom i korupcijom. Predstavljani su kao da su izgubili svoj suverenitet u odnosu sa Zapadom i da im je ostavljeno tek malo autonomije da sami donose odluke. Srbija je predstavljena koa simpatizer Rusije i samim tim uspešna prica u regionu”, navodi izvešataj NATO.

Analiza NATO Stratkom centra, koju prenosi EU Centar za strateške komunikacije na svojoj stranici ”EU protiv dezinfomacija”, radena je na osnovu objavljivanog internet sadržaja Sputnjika Srbija tokom 2018. godine.

Istraživaci kažu da su u tom preiodu identifikovali 617 izveštaja koji promovišu stav da je EU hegemonisticki nastrojena.

Navodi se da je u 386 tekstova Sputnjik Srbija tvrdio da je Zapadni Balkna pod uticajem EU, kao kada je bilo reci o referendumu u Severnoj Makedoniji.

Da EU nije bila sposobna da izade na kraj sa migracionom krizom navodi se u 75 izveštaja, dok je 360 tesktova, prema analizi NATO StratKom, Sputnjik predstavio Zapadni Balkan kao ”bojno polje EU”, pri cemu se Rusija pominje kao suparnik EU u 189 slucajeva.

Analiza NATO istraživaca navodi da je Kosovo posebno predstavljano kao specificna „oblast rivalstva” EU i Rusije, pri cemu se Rusija predstavlja kao ona koji podržava Srbe na Kosovu, a da je EU ”na strani Albanaca”.

U zaključku se navodi da se ”Sputnjik Srbija predstavlja kao profesionalni medij”, pri cemu se 88 odsto sadržaja odnosilo na vesti čije su cinjenice ”uglavnom neutralno prenošene. ”

”To je ponekad kombinovano sa pogrešnim elementima i preterivanjima, koji su su namenjeni oblikovanju javnog mišljenja”, navodi se u analizi.

NATO Stratkom zakljucuje da narativ Sputnjika Srbija, kao i u slucaju drugih međa koje sponzoriše Kremlj, često dovodi do pojave straha, nelagode i nesigurnosti kod publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar